Доходи Пенсійного фонду покривають менше половини його загальних видатків - МВФ

Доходи Пенсійного фонду покривають менше половини його загальних видатків - МВФ

Дослідження
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд відзначає великий структурний дефіцит Пенсійного фонду України: наразі доходи ПФУ покривають лише близько 2/5-х його загальних видатків.

Про це йдеться в дослідженні, розміщеному на сайті Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні.

Як зазначається, доходи складаються з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, з якого близько 80 відсотків за рішенням Кабінету міністрів спрямовується до ПФУ, а решта - до інших фондів соціального страхування. Після податкової реформи 2015 року середня ефективна ставка єдиного соцвнеску, яка становила близько 40 відсотків, з 1 січня 2016 була знижена до нового рівня з фіксованою ставкою 22 відсотки. В результаті надходження від єдиного соціального внеску знизилися майже на 4 відсотки ВВП в 2016 році, з яких ПФУ втратив близько 3% ВВП. Це недонадходження повністю фінансується за рахунок трансфертів з державного бюджету.

У дослідженні наголошується, що уряд забезпечує універсальну підтримку тим пенсіонерам, чиї зароблені пенсії є меншими за прожитковий мінімум. Оскільки багато осіб декларують низькі доходи, всі вони, найімовірніше, матимуть право на отримання трудової пенсії у розмірі, нижчому за встановлений законом мінімальній прожитковий мінімум, який щорічно визначається у законі про держбюджет. Мінімальний термін сплачування внесків у 35 і 30 років для чоловіків і жінок відповідно гарантує, що особа буде отримувати принаймні мінімальну пенсію.

"Мається на увазі, що велика кількість пенсіонерів отримуватиме доплату на додаток до розрахованої заробленої пенсії. У випадках, коли період сплати внесків становить менше, ніж 35 / 30 років, але більше 15 років, особа може отримати доплату, якщо розрахована зароблена пенсія є нижче мінімальної, але доплата буде зменшена пропорційно до періоду сплати пенсійних внесків, яких не вистачає до встановленого законом терміну. Ці доплати не залежать від перевірки матеріального стану і ефективно демотивують сплачувати внески до пенсійної системи. На цей час існує більш ніж сім мільйонів пенсіонерів із загальної кількості в 12 мільйонів пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію", - наголошується у документі.

Фахівці МВФ констатують, що Конституція України гарантує право всіх пенсіонерів на отримання пенсії на рівні прожиткового мінімуму, який визначається окремо для дітей віком до 6 років, дітей віком між 6 і 18 роками, для працездатних осіб, а також для осіб літнього віку. Цей показник використовується, крім іншого, для визначення розміру мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії і різних виплат соціальної допомоги.

"Однак, починаючи з 1 січня 2017 року, мінімальний розмір заробітної плати більше не буде дорівнювати прожитковому мінімуму, в той час як величина мінімальної пенсії, як і раніше, визначатиметься розміром прожиткового мінімуму для осіб літнього віку. Це, ймовірно, збільшить тиск щодо неприв'язування у подальшому мінімальної пенсії до прожиткового мінімуму", - йдеться у документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-