Коболєв вважає абонплату за газ обов'язковою умовою, але недостатньою

Коболєв вважає абонплату за газ обов'язковою умовою, але недостатньою

Укрінформ
Плата за користування газорозподільними потужностями та транспортування газу є одним з елементів лібералізації ринку газу для побутових споживачів.

Про це у інтерв'ю "5 каналу" розповів голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Абонплата існує у європейських країнах. Інше питання - яким чином правильно і коректно впроваджувати її в Україні. На разі цього окремого елементу недостатньо, щоб лібералізувати ринок газу для населення", - сказав очільник Нафтогазу.

Він пояснив, що оскільки кінцева ціна для населення нині встановлюється урядом, а не вільним ринком, та є нижчою, ніж ціна газу для промисловості, приватним трейдерам не вигідно продавати газ побутовим споживачам.

"По-перше, треба прибрати регулювання ціни газу для населення. По-друге, питання, чи є на цьому ринку конкуренція? На разі, оскільки постачання газу кінцевому споживачу де-факто є монопольним бізнесом Дмитра Фірташа, це є ризиковано, несправедливо та неринково", - прокоментував Коболєв.

Він наголосив, що на ринку необхідно прибрати посередника між споживачем та постачальником, це є додатковою умовою наближення до вільного ринку. На думку Коболєва, за таких умов на ринку газу для побутових споживачів з'явиться конкуренція, навіть якщо регулювання кінцевої ціни для населення Урядом збережеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-