КМДА розробить проект закриття сміттєзвалища у Підгірцях

КМДА розробить проект закриття сміттєзвалища у Підгірцях

Укрінформ
Київська міська держадміністрація планує цього року розробити план із рекультивації сміттєзвалища у с. Підгірці на Київщині та перетворення його у екологічно безпечний об’єкт.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Передбачено у цьому році почати проект рекультивації, фактично – закриття карт полігону. Що таке рекультивація? Це перетворення сьогоднішньої ситуації на полігоні на екологічно безпечну. Це ряд заходів, спрямованих на ліквідацію негативних наслідків існування полігону для майбутніх поколінь», - сказав Пантелеєв.

За його словами, до рекультивації будуть залучені як вітчизняні, так і іноземні спеціалісти.

«В Україні немає практики цивілізованої рекультивації полігонів. У нас є домовленість щодо виконання угоди (до жовтня 2018 року, - ред.), але роботи не завершаться у 2018 році. Це певний ряд заходів, які треба провести», - зазначив заступник КМДА.

Пантелеєв також додав, що цього року також планується провести модернізацію існуючої станції очистки фільтрату. Після проведених робіт очікується, що потужності станції будуть збільшені у 2-2,5 рази.

За даними ПАТ «Київспецтранс», щоденно в тілі полігону утворюється 200 кубометрів фільтрату. Таким чином, за 25 років експлуатації звалища утворилося не менше 1,5 млн кубометрів фільтрату.

Очисна станція Rochem, встановлена на звалищі у Підгірцях, наразі переробляє близько 100 кубометрів фільтрату на добу. За умов розширення потужностей, вона зможе переробити фільтрат, що накопичився, за 6 років. При цьому досі не знайдено вирішення способу безпечної утилізації концентрату, якого після переробки фільтрату утвориться не менше 100 тис. м/куб.

За планами КМДА, підгірцівське звалище має бути закрите у жовтні 2017 року.

Також, за словами Пантелеєва, Київ наразі розробив стратегію поводження з відходами, яка передбачає зміну парадигми і відхід від захоронення. Саме тому проводяться переговори з потенційними міжнародними інвесторами щодо будівництва сміттєпереробних потужностей для столиці.

Як повідомляв Укрінформ, київська влада цьогоріч планує розробити два проекти зі спорудження сміттєпереробних заводів на вул. Колекторна та вул. Червонопрапорна у Києві. Спорудження таких потужностей дозволить зняти навантаження на сміттєспалювальний завод "Енергія" та утилізовувати на ньому лише ті відходи, які підлягають спалюванню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-