Нові ГЕС на Дністрі: Україна і Молдова проситимуть поради у Єврокомісії

Нові ГЕС на Дністрі: Україна і Молдова проситимуть поради у Єврокомісії

Укрінформ
Україна спільно з Молдовою звернуться до Європейської Комісії для проведення аналізу наслідків будівництва гідроелектростанцій на річці Дністер.

Про це в рамках саміту країн-учасниць ГУАМ заявив прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом одного місяця буде вироблено спільне звернення до Єврокомісії для того, щоб вона допомогла нам розібратися і зробити глибокий аналіз, які будуть наслідки спорудження цієї гідроелектростанції на річці Дністер", - сказав прем'єр Молдови.

Він додав, що з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом вже обговорювалося питання екосистеми річки Дніпро в контексті будівництва електростанції.

Гройсман, у свою чергу, запевнив, що питання збереження екосистеми буде першочерговим при будівництві станції. За його словами, буде проведена необхідна оцінка і екології приділятимуть першочергову увагу.

В 2016 році Кабмін України прийняв програму розвитку гідроенергетики до 2026 року. Вона, зокрема, передбачає будівництво Верхньодністровського каскаду ГЕС.

При цьому, сторона Молдови стверджує, що через дамби нижче за течією річки води в Дністрі стане менше, ніж зараз.

У посушливому серпні 2015 року Молдова звернулася до України - до Держкомітету з водного господарства і до Дністровсько-Прутського Басейнового управління водних ресурсів у Чернівцях - з проханням збільшити обсяги скидання води Дністровського водосховища до 180-200 кубометрів на секунду. Проте більше як 140 кубометрів на секунду Молдова тоді не отримала.

Крім того, екологи в Одесі заявляють, що будівництво шести ГЕС у верхів'ях Дністра помітно погіршить якість води, що надходить і до Одеської області.

Тернопільська міськрада заявила, що наразі зібрано кілька тисяч підписів громадян, які мешкають на березі Дністра, проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

Аналогічну заяву зробило і керівництво Івано-Франківської області. А в інтернеті розміщено петицію із закликом припинити будівництво ГЕС на Дністрі.

На сьогодні на українській території знаходяться два великі водосховища Дністра, які дозволяють регулювати рівень води в річці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-