Українським фермерам пропонують пільгові умови зберігання зерна

Українським фермерам пропонують пільгові умови зберігання зерна

Укрінформ
Державна продовольчо-зернова корпорація планує запропонувати учасникам своєї програми форвардних закупівель пільгові умови зберігання зерна.

Про це повідомив заступник голови правління ДПЗКУ Віталій Шулежко в інтерв'ю AgroPolit.com.

"Наразі ми ведемо певні розрахунки, щоб запропонувати учасникам нашої програми форвардних закупівель пільгові умови зберігання зерна на наших елеваторах. Думаю, це значний плюс і економія у виробничих затратах для фермера", - зазначив Шулежко.

Ще одним стимулом для сільгоспвиробників, вважають в ДПЗКУ, стане зменшення коефіцієнту за користування авансовими коштами.

"Ще один приємний момент – ми переглянули умови програми, і відтепер вона стає ще вигіднішою для сільгоспвиробника. Так, коефіцієнт за користування авансовими коштами було зменшено з 1,06 до 0,89 грн по пшениці, ячменю й кукурудзі, та з 2,05 до 1,71 грн по сої за 1 тонно-день. Це приблизно відповідає зменшенню відсоткової ставки з 15% до 12,5% річних. А враховуючи, що період користування коштами складає від 3 до 6 місяців, цей відсоток є удвічі меншим. До того ж,  розрахунки за нашою форвардною програмою не містять жодних прихованих комісій", - повідомив заступник голови правління ДПЗКУ.

При цьому, Шулежко наголосив, що корпорація готова до збільшення учасників своєї форвардної програми.

"Ми налаштовані на розширення співпраці з сільгоспвиробниками в рамках нашої форвардної програми та, у разі наявності відповідної потреби з боку фермерів, маємо можливість збільшити обсяги фінансування цієї програми з 1,1 млрд до 2 млрд грн. Окрім того, ДПЗКУ – чи не єдиний оператор форвардних закупівель, який має розгалужену мережу власних елеваторних потужностей – 53 елеватори корпорації у 20 областях України готові першочергово приймати зерно від фермерів за форвардною програмою", - зазначив представник державної корпорації. 

Нагадаємо, згідно з даними світового інформаційного хабу по ринках зернових, олійних та продуктів їх переробки Agrochart, у 2015/2016 маркетинговому році Державна продовольчо-зернова корпорація України очолила українську десятку найбільших експортерів зернових, перемістившись з другого на перше місце.

У 2013-2014 маркетинговому році Україна, експортувавши 32,3 млн тонн зерна, увійшла у трійку найбільших світових експортерів зерна.

У 2014-2015 маркетинговому році Україна залишила за собою третю позицію у світі за обсягами експорту зернових. Проте обсяг зернового експорту становив вже 34,8 млн тонн.

У 2015/2016 маркетинговому році Україна встановила новий рекорд з експорту зернових, майже перевищивши показник попереднього року на 5 млн тонн.

З 1 липня 2016 року розпочався новий маркетинговий рік 2016/2017, який завершиться 30 червня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-