Очікуваний транш МВФ піде на рефінансування боргу - Шпек

Очікуваний транш МВФ піде на рефінансування боргу - Шпек

Укрінформ
Україна у 2017 році має погасити кредити Міжнародного валютного фонду 2014 року на суму 0,85 млрд доларів, тому заплановані до отримання цієї весни 1 млрд доларів нового кредиту - це лише рефінансування боргу, а не поповнення резервів.

Про це в коментарі Укрінформу сказав голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.

"Україна суттєво відстає за виконанням власних зобов'язань, зафіксованих у програмі розширеного фінансування EFF. Історія цієї програми - це історія постійних затримок, відтермінувань завдань і кредитних траншів. Нагадаю, що за початковим графіком Україна зараз мала б отримувати вже дев'ятий, а не четвертий транш за програмою EFF. Відповідно, на цей момент мало би бути виконано 75% програми за обсягами фінансування, а не 50%, як буде "досягнено" сьогодні. Очевидно, що таких темпів змін вкрай недостатньо ані для забезпечення сталого та пришвидшеного економічного зростання країни завдяки реформам, ані для відновлення золотовалютних резервів України. Цього року Україна має погасити кредити МВФ 2014 року на суму 0,85 млрд доларів, тому заплановані до отримання цієї весни 1 млрд доларів нового кредиту - це лише рефінансування боргу, а не поповнення резервів", - зазначив Шпек.

Він зазначив, що два роки тому були очікування, що Україна вступить до 2017 року реформованою країною і зможе завдяки цьому активно залучати іноземні інвестиції та відновлювати економіку прискореними темпами, проте цього досі не відбулося.

"В контексті виконання реформ особливу увагу зверну на важливість посилення їхнього законодавчого забезпечення. В додатках до нової версії меморандуму ви побачите багато законодавчих структурних маяків, напроти яких стоїть відмітка "не виконано, термін виконання (вкотре) перенесено". Ми прагнемо бути правовою країною та маємо рухати реформи якісними законами. Важливим актуальним елементом є пенсійна реформа, спрямована на подолання дефіциту Пенсійного фонду. Подивіться на 2016 рік: фінансування Пенсійного фонду з Державного бюджету 143 млрд грн, при цьому весь дефіцит Державного бюджету України 70 млрд грн - вдвічі менший! Тобто якщо ми подолаємо дефіцит Пенсійного фонду, то не потребуватимемо взагалі нових боргів для фінансування бюджетного дефіциту! Нема майбутнього для країни в тій ситуації, коли сьогоднішні працівники не тільки фінансують пенсіонерів своїми внесками, а й потім фінансуватимуть ці вже виплачені пенсії своїми податками для розплати за боргами! При цьому їхня перспектива на справедливу пенсію взагалі залишається неочевидною", - зауважив Шпек.

Він наголосив, що державі потрібні сміливі реформи, інакше всі розмови про добре економічне майбутнє залишаються не надто науковою фантастикою.

Як відомо, Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленостей на робочому рівні щодо змісту Меморандуму про економічну та фінансову політику. Це є важливим кроком до завершення третього перегляду програми МВФ Механізму розширеного фінансування (EFF) та виділення Україні наступного траншу у розмірі 1 млрд доларів, що буде зараховано до резервів НБУ. Досягнення домовленостей з МВФ є результатом виконання Україною узгодженої з МВФ програми реформ. Окрім цього, новий Меморандум буде містити виклад політики та стратегії, яких планує дотримуватися Україна протягом наступного етапу програми EFF у 2017-2018 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-