"Вектор Банк" подавав недостовірну звітність, приховуючи проблеми - НБУ

Укрінформ
ПАТ "Вектор Банк" віднесено до категорії неплатоспроможних. Однією з причин такого рішення стало подання банком недостовірної статистичної звітності.

Про це повідомляє Національний банк України.

"Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 2 березня 2017 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 112-рш/БТ "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Вектор Банк" до категорії неплатоспроможних", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суттєве зменшення ліквідних коштів банку та подання недостовірної статистичної звітності стали причинами призначення в банк куратора та віднесення ПАТ "Вектор Банк" до категорії проблемних.

"Статтею 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність" встановлено обов’язок власників істотної участі в банку вживати своєчасних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності банку. Проте єдиний власник ПАТ "Вектор Банк" не надав фінансової підтримки банку", - наголосили в Нацбанку.

За даними статистичної звітності ПАТ "Вектор Банк", залишок коштів на кореспондентському рахунку в Національному банку України є критично низьким – станом на 1 березня 2017 року становить 76 тис. грн, або 0,1% від зобов’язань банку.

Після віднесення ПАТ "Вектор Банк" до категорії проблемних було виявлено факти невідображення ним у бухгалтерському обліку документів клієнтів, що не виконані у встановлений законодавством термін. Таким чином, ПАТ "Вектор Банк" неспроможний своєчасно та в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів. Також погіршилися фінансові показники діяльності банку, зазначили в НБУ.

"З огляду на зазначене та відповідно до пункту 3 частини першої статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Національний банк України наголошує, що 95% вкладників (852 особи) отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої фондом. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми в обсязі 77,7 млн грн", - повідомили в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-