PayPal не поспішає до України, оскільки наш ринок їм поки малоцікавий - Шпек

PayPal не поспішає до України, оскільки наш ринок їм поки малоцікавий - Шпек

Укрінформ
Платіжна система PayPal поки не поспішає заходи до України, оскільки в країні високий рівень шахрайства з платіжними картами, невисокий інвестиційний рейтинг та інші непривабливі чинники. Крім того, українське фінансове законодавство є для PayPal доволі зарегульованим та громіздким.

Про це в коментарі Укрінформу сказав голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.

"PayPal одна з найбільших платіжних систем світу, для якої український ринок не є великим, то ж і не є пріоритетним. Тим паче, що в них є власний стратегічний план з прописаними намірами щодо виходу на ринки конкретних країн світу з кроком у два роки. Відбір країн-кандидатів для PayPal вельми простий - вони відкривають представництва тільки в тих країнах, які їм цікаві з точки зору прибутковості", - зазначив Шпек.

Він підкреслив, що питання заходу PayPal до України лежить, зокрема, в потенційному прибутку для компанії на українському ринку.

"На поточний момент він може бути невеликим (в порівнянні з іншими країнами), а тому не зовсім цікавим для компанії з точки зору розвитку бізнесу в Україні", - наголосив Шпек.

Також, за словами експерта, бізнес-модель системи PayPal передбачає максимальне збереження чи використання коштів всередині платіжної системи. В Україні, де високий рівень шахрайства з платіжними картками, невисокий інвестиційний рейтинг та інші непривабливі чинники, є ризик виведення досить великого обороту з системи. Відповідно, це є ризик для компанії PayPal.

Окрім цього, вважає голова Ради Незалежної асоціації банків України, необхідно прийняти законодавчі зміни в частині простого входу PayPal на український ринок.

"Ухвалення необхідних комплексних законів створить основу для роботи PayPal в Україні", - наголосив Шпек.

На думку голови Ради НАБУ, фінансове законодавство України є для PayPal доволі зарегульованим та громіздким, що працює не на користь країни.

"Скажімо, Положення про електронні гроші, прийняте Правлінням Національного банку в липні 2015 року, встановлює, що всі платіжні системи, діяльність яких передбачає міжнародні інтернет-розрахунки, обов'язково повинні проходити додаткову реєстрацію в НБУ. PayPal навряд чи симпатизує такій вимозі, оскільки для активації прийому платежів за кордоном на електронні гаманці (облікові записи), відкриті в PayPal за кордоном, не потрібно здійснювати діяльність на території України. Фактично, ця послуга надається за кордоном, а саме, в Сінгапурі, де знаходиться провайдер PayPal. Тому можливо потрібно розглянути варіант скасування реєстрації в Україні", - вважає Шпек.

Він також зазначив, що 4 листопада 2016 року у Верховній Раді було зареєстровано доволі суперечливий законопроект № 5361, в якому пропонується ввести вимогу реєстрації в НБУ провайдерів інтернет-розрахунків нерезидентів, а також встановлює додаткові обмеження щодо сум перерахованих електронних грошей.

"Наприклад, введення подібної реєстрації PayPal у місцевого регулятора в Туреччині призвело до припинення функціонування системи в цій країні. Окрім цього, гроші в системі PayPal відправляються чи отримуються в іноземній валюті. З огляду на поточні відмежування НБУ в частині лімітів по видачі коштів з валютних рахунків, клієнт може опинитися в ситуації, при якій не зможе зняти отриману суму коштів. Відповідно, необхідно комплексно підходити до вирішення і цього питання", - наголосив Шпек.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-