Ринок землі: експерти оцінили вартість гектара

Ринок землі: експерти оцінили вартість гектара

Укрінформ
При запровадженні ринку сільськогосподарської землі в Україні один гектар може коштувати $1 тис.

Про це заявив голова наглядової ради агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов, повідомила Укрінформу прес-служба холдингу.

"У цьому питанні (ціни на сільськогосподарську землю в Україні - ред.) не варто будувати ілюзій. Потрібно бути реалістами й орієнтуватися на результати роботи в полях. Мене дивує, коли всерйоз міркують про $5-6 тис. за гектар, у той час як у набагато більш правових державах - сусідніх Угорщині чи Польщі - ціна гектара не перевищує $2-3 тис. У нас же при оцінці землі треба виходити з вартості оренди. Якщо вона становитиме $100, $1000 може коштувати гектар", - прокоментував Сергій Касьянов.

Він додав, що вважає нереальними оцінки в 80 тис. грн або навіть 100 тис. грн за 1 гектар сільськогосподарської землі в Україні.

Касьянов наголосив, що вводити ринок землі можна тільки тоді, коли державні органи, відповідальні за облік земель, будуть повністю готові до цього.

"У нас, на жаль, незважаючи на виділення цільових коштів Світового банку, не сформовані земельні кадастри, відбувається плутанина в реєстрах юридичних осіб, де постійно змінюються власники", - заявив експерт.

Касьянов зазначив, що в Україні громадська думка складається не на користь ринку землі. Також сьогодні існує багато питань, які ні Президенту, ні уряду вирішити не вдається. Саме ці питання переводять всі дискусії про купівлю-продаж землі з економічної площини в політичну.

Водночас введення ринку сільськогосподарських земель в Україні стане позитивним сигналом для бізнесу та інвесторів: з'являться реальні продавці й покупці, залучать інвестиції, землі почнуть використовувати як застави для банківського фінансування. Касьянов називає потенційними покупцями не стільки агрохолдинги або фермерські господарства, скільки власників приватних заощаджень, не пов'язаних з АПК, які побачать в землі предмет інвестицій. На його думку, якщо інвестори побачать в землі актив для збереження своїх заощаджень, почнуть купувати і здавати її в оренду, то тоді на сільськогосподарську землю в Україні з'явиться попит і покупці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-