У Мінагро попередили про наслідки скасування мораторію на продаж земель

У Мінагро попередили про наслідки скасування мораторію на продаж земель

Укрінформ
У разі скасування Конституційним Судом України мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення середній аграрний бізнес може не отримати шансу стати повноцінним учасником ринку землі в Україні.

Про це заявив 17 лютого перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час круглого столу "Земельна реформа в Україні: популісти проти землевласників", повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Далі рішення (щодо відміни мораторію - ред.) прийме Конституційний Суд, і у нас буде ліберальна модель, але вона призведе до того, що занадто швидко власність перейде від менш ефективного власника, яким сьогодні є нинішні пайовики, до більш ефективного, яким є великі агрохолдинги. І середня ланка, вона випаде з цього процесу у зв'язку з неможливістю конкурувати між дрібними і великими виробниками по доступу до капіталу. А доступ до капіталу - це доступ до можливості придбати землю", - заявив Мартинюк.

Він підкреслив, що такий сценарій розвитку подій можливий, якщо Верховна Рада самостійно не запустить процес скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Відповідний закон України дасть змогу запустити ринок сільськогосподарських земель поступово, з урахуванням преференцій для малого та середнього бізнесів.

Як відомо, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні до ухвалення закону про обіг земель. Скасування мораторію є однією з вимог Міжнародного валютного фонду до України. 

17 лютого 54 народні депутати України внесли до Конституційного Суду України подання щодо неконституційності мораторію на продаж земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-