Семерак розповів про еко-кредити для забруднюючих підприємств

Семерак розповів про еко-кредити для забруднюючих підприємств

Укрінформ
Інгулець протягом останніх десятиліть практично повністю втратив здатність до самоочищення через постійні скиди з гірничорудних підприємств та відсутність сучасних технологій демінералізації шахтних вод. Є потенційні загрози для життя та здоров'я людей, для яких Інгулець є джерелом питного водопостачання.

Про це йшлося на першому засіданні за участю міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака робочої групи з питань вирішення проблеми, пов'язаної зі скиданням надлишків зворотних вод у р. Інгулець, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України. 

Міністр запропонував представникам гірничорудних підприємств, які були присутні на засіданні робочої групи, розглянути можливість використання державних еко-кредитів для встановлення сучасного обладнання на підприємствах, яке б дозволило суттєво зменшити скиди забруднюючих речовин у басейн Інгульця.

«Вирішувати проблему мають не лише підприємства. Держава не усувається від відповідальності. Але принцип "забруднювач повинен платити" ніхто не відміняв. У нас є інструменти, які ми пропонуємо бізнесу. Державою вже видано перший екологічний кредит на фільтраційну систему одному з підприємств Запоріжжя. Пропонуємо гірничорудним підприємствам скористатися цією пропозицією. Соціальна відповідальність, життя і здоров’я людей мають бути пріоритетними і для держави, і для бізнесу», - резюмував Семерак.

Робоча група була утворена наказом міністра екології та природних ресурсів відповідно до рішення урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, ухваленого 6 грудня 2016 року. ЇЇ основним завданням є вироблення на основі аналізу ситуації практичних механізмів вирішення проблеми, пов’язаної зі скиданням надлишків зворотних вод у р. Інгулець.

До складу групи увійшли представники заінтересованих центральних і місцевих органів виконавчої влади, Криворізької міської ради, гірничодобувних підприємств Кривбасу, галузевих наукових установ та неурядових громадських організацій.

Кабінет міністрів України своїм розпорядженням від 7.12.2016 № 929-р «Про скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець» надав дозвіл на здійснення скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець до 1 березня 2017 року, доручивши забезпечити здійснення обов'язкової промивки русла після скидання зворотних вод та заходів із загального екологічного оздоровлення зазначеної річки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-