Українцям достатньо 8 мільярдів кубометрів газу на рік – Зубко

Українцям достатньо 8 мільярдів кубометрів газу на рік – Зубко

Укрінформ
Для повноцінного опалення домівок українцям повністю вистачить вісім мільярдів кубометрів газу на рік. Однак через неякісну теплосистему його втрачається близько 60%.

Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня 13:00–15:00 та 19:00–21:00 на телеканалі ZIK) висловив віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Із 18,6 мільярда кубометрів газу, що постачається на потреби житлово-комунальних господарств, 2,4 втрачають у системі теплопостачання і ще 9 – безпосередньо у будинках. Тоді як за призначенням – на опалення квартир –доходить лише 7,2 мільярда кубометрів. Тобто загалом українці втрачають понад 60% газу, вартість якого все одно оплачують.

«Для ефективного проведення опалення у житловому секторі і щоб досягти комфортної двадцятиградусної температури, достатньо вісім мільярдів кубів газу. Однак, якщо подивитись на Польщу, Австрію чи Німеччину, аби досягти такого ефекту, вони здійснювали відповідні капіталовкладення протягом семи чи навіть п’ятнадцяти років», – розповів Зубко.

Зокрема, Німеччина затратила п’ятнадцять років, аби привести до енергоефективності будівлі, які були зведені у східній її частині за так званих радянських Німчасів. Польща проходила цей шлях вісім років. Тож Україні також час рухатись у заданому напрямку.

«Ми уже маємо досить багато проектів по всій країні, за допомогою яких вдалось зменшити споживання газу на 75 відсотків. Це все – за рахунок термосанації будинків», – наголосив міністр.

Дивлячись на результати у тих регіонах, де впроваджуються енергоефективні заходи – Львів, Луцьк, Суми, Рівне, Дніпро, Одеса – можна зробити висновок, що усі ці проекти ведуть до зменшення газових витрат.

«Сьогодні існує програма компенсації на «теплі» кредити у розмірі 40%. До того ж державні програми дофінансовують і муніципальні. Наприклад, Львів ще й компенсує відсотки за кредитами», – зазначив Зубко.

Окрім того, важливо, що у цій програмі працюють три державні банки, що мають достатньо відділень по всій Україні. Тож людина, яка хоче утеплити свою квартиру заміною радіаторів, вікон чи дверей, звертається до цих установ, укладає договір, фінансує витрати й отримує компенсацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-