Експерти назвали причини рекордного здорожчання молокопродуктів
Про це повідомляють у громадській спілці "Економічний дискусійний клуб".
«Якщо порівнювати з груднем 2015 року, споживчі ціни на молокопродукти зросли в середньому на третину, і стали лідерами цінового зростання у 2016 році», - йдеться у повідомленні.
Зокрема, зазначається, що у грудні 2016 р. утримувалася позитивна цінова динаміка на споживчому ринку молочної продукції (зростання на 3,7%-5,8%).
«Якщо говорити про абсолютні величини такого зростання, то це - у межах однієї гривні на літрі молока, близько 2 гривень на літрі сметани, 2,85 грн на кілограмі сиру м’якого та понад 5 гривень на маслі вершковому», - зауважили експерти спілки.
Причинами прискорених темпів зростання цін на молокопродукти називають фактор сезонності, а також тривалу тенденцію до скорочення поголів’я корів, а відповідно, і виробництва молока в Україні.
За даними Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» за 9 місяців 2016 року, за офіційними даними, середньозважені закупівельні ціни на молоко всіх категорій господарств зросли в середньому на 19,1% до аналогічного періоду минулого року, тобто з 3657 до 4354 грн/тонну базисної жирності. Зокрема, у юридичних осіб середньозважена ціна молока по всіх гатунках за цей період склала 4915 (+19,4); по індивідуальному сектору 3250 грн/тонн (+17%).
В громадську спілку "Економічний дискусійний клуб" входять екс-міністри економіки та фінансів України, їх заступники, економісти, науковці, топ-управлінці. Спілка є незалежною експертною платформою для вирішення економічних і фінансових проблем України. Ініціаторами створення та засновниками спілки виступили провідні галузеві організації, такі як Українська зернова асоціація, асоціація хіміків України, асоціація "Укроліяпром", Федерація металургів України, асоціація "Роздрібна торгівля".