Експерти назвали причини рекордного здорожчання молокопродуктів

Експерти назвали причини рекордного здорожчання молокопродуктів

Укрінформ
Споживчі ціни на молокопродукти у грудні 2016 року зросли в середньому на третину, порівнюючи з відповідним періодом 2015-го.

Про це повідомляють у громадській спілці "Економічний дискусійний клуб".

«Якщо порівнювати з груднем 2015 року, споживчі ціни на молокопродукти зросли в середньому на третину, і стали лідерами цінового зростання у 2016 році», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, зазначається, що у грудні 2016 р. утримувалася позитивна цінова динаміка на споживчому ринку молочної продукції  (зростання на 3,7%-5,8%).

«Якщо говорити про абсолютні величини такого зростання, то це - у межах однієї гривні на літрі молока, близько 2 гривень на літрі сметани, 2,85 грн на кілограмі сиру м’якого та понад 5 гривень на маслі вершковому», - зауважили експерти спілки.

Причинами прискорених темпів зростання цін на молокопродукти називають фактор сезонності, а також тривалу тенденцію до скорочення поголів’я корів, а відповідно, і виробництва молока в Україні.

За даними Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» за 9 місяців 2016 року, за офіційними даними, середньозважені закупівельні ціни на молоко всіх категорій господарств зросли в середньому на 19,1% до аналогічного періоду минулого року, тобто з 3657 до 4354 грн/тонну базисної жирності. Зокрема, у юридичних осіб середньозважена ціна молока по всіх гатунках за цей період склала 4915 (+19,4); по індивідуальному сектору 3250 грн/тонн (+17%).

В громадську спілку "Економічний дискусійний клуб" входять екс-міністри економіки та фінансів України, їх заступники, економісти, науковці, топ-управлінці. Спілка є незалежною експертною платформою для вирішення економічних і фінансових проблем України. Ініціаторами створення та засновниками спілки виступили провідні галузеві організації, такі як Українська зернова асоціація, асоціація хіміків України, асоціація "Укроліяпром", Федерація металургів України, асоціація "Роздрібна торгівля".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-