Коболєв розповів про газову

Коболєв розповів про газову "схему Онищенка"

Відео
Укрінформ
У "схемі Онищенка" щодо низки газовидобувних компаній, за участь у якій щодо Олександра Онищенка відкрито кримінальне провадження, є багато політиків, які до неї долучалися.

Про це в інтерв'ю "5-му каналу" розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Тут є багато політиків, які до неї завжди долучалися. Схема була побудована на одному простому елементі - різниці в ціні. Державна компанія могла продавати по 30 доларів, а приватна - той самий газ, який йшов в ту саму трубу з тієї ж свердловини - по 500", - додав Коболєв, не уточнивши при цьому жодних прізвищ.

"Старі свердловини держкомпанії передавали в так звану спільну діяльність і приватна компанія отримує право продавати газ по 500 доларів. Проблема була в тому, що за паперами приватні компанії - і цю практику широко використовували з 2010 до 2014 року на біржах Курченка - коли компанія виходила на біржу, і там з якоїсь причини продавала газ не за ринковою ціною, а за 50 чи 100 доларів - і віддавала "Укргазвидобуванню" невелику частину прибутку, а інша різниця між 100 і 500 лишалася в кишенях приватних бізнесменів", - розповів він.

"Завдяки діям і правоохоронців, і менеджменту компанії нам вдалося розірвати більшість таких випадків спільної діяльності, хоча одне велике СП досі лишається, воно має відношення до Онищенка, і зараз ми працюємо в судовому напрямку, і в напрямку роботи з правоохоронцями, щоб так само припинити і її", - додав Коболєв.

Як відомо, Олександра Онищенка й ще 20 осіб підозрюють у махінаціях із газом держкомпанії "Укгазвидобування", який отримували за угодою про спільну діяльність.

За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали шкоди на суму 1 млрд 613 млн гривень.

Серед фігурантів справи, крім Онищенка, вказані його мама, 75-річна Інеса Кадирова, й адвокат Валерій Постний – у минулому бізнес-партнер Ігоря Коломойського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-