Іран та Туркменістан зійшлися у газовій суперечці

Іран та Туркменістан зійшлися у газовій суперечці

Укрінформ
Іран погрожує Туркменістану міжнародними судами за припинення постачання до країни природного газу.

Про це заявили у Національній газовій компанії Ірану, повідомляє Reuters.

«Припинення постачання газу є відвертим порушенням угоди… Питання звернення до міжнародного арбітражу стоїть на порядку денному Ірану», - зазначили у Національній газовій компанії.

На переконання компанії, Туркменістан не мав права перерізати поставки навіть у випадку затримок із платежами.

«Згідно із угодою, туркменська сторона не може закривати потік газу навіть у випадку наявності боргу чи затримки платежу», - йдеться у заяві.

Своєю чергою Ашгабат запевняє, що пішов на такий радикальний крок лише після того, як три роки намагався безуспішно отримати борг, суму якого, однак, не розголосив.

У Національній газовій компанії наголосили, що більшість боргу утворилася у той час, коли Іран не міг проводити міжнародні розрахунки через санкції.

«Більша частина цього боргу виникла більше десяти років тому, коли Іран перебував під санкціями і не міг здійснювати міжнародні розрахунки... Однак, навіть у той час, виходячи із взаємного розуміння, ми експортували деталі та надавали послуги туркменській стороні в обмін на газ», – зазначили у компанії.

Нагадаємо: туркменський газ не постачається до Ірану із першого січня.

Іран має великі родовища власного природного газу на півдні, однак із 1997 року імпортує щорічно близько 9 млрд кубометрів газу з Туркменістану для забезпечення потреб населення своїх північних регіонів, особливо у зимовий період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-