У Гонтаревої вважають надлишковий попит на іноземну валюту тимчасовим

У Гонтаревої вважають надлишковий попит на іноземну валюту тимчасовим

Укрінформ
Надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався 27 грудня 2016 року на міжбанківському валютному ринку під дією ситуативних факторів, є тимчасовим.

Про це йдеться у коментарі директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка, розповсюдженому Національним банком.

"Сьогодні, 27 грудня 2016 року, на міжбанківському валютному ринку спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів", - наголошується у коментарі.

Як пояснюють у Нацбанку, з одного боку до підвищеного попиту призвела обмежена пропозиція валюти у зв'язку з Різдвяними вихідними у США та Європі.

"Суттєва частина валютної виручки, здебільшого від експорту товарів і послуг, до України надходить у доларах США та євро і, відповідно, в більшості випадків проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США та Європі. Обов’язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним в США та Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не поступала, що обмежило обов’язковий продаж валютних надходжень 27 грудня", - зазначив Пономаренко.

Крім того, на його думку, на валютний ринок тисне попит на валюту з боку компаній-експортерів, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ минулого та поточного тижня.

У НБУ також наголосили, що у зв'язку з указаними факторами, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні, Національний банк України 27 грудня оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до $80 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-