У Нацбанку назвали умови для скасування валютних обмежень

У Нацбанку назвали умови для скасування валютних обмежень

Укрінформ
Національний банк України може зняти валютні обмеження з ринку після отримання четвертого траншу Міжнародного валютного фонду – вже на початку наступного року. Раніше лібералізацію гальмувало фінансове становище ПриватБанку.

Про це в інтерв'ю Укрінформу та UA|TV заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

"Націоналізація Приватбанку, стабільна ситуація на ринку, приплив валюти, ухвалення бюджету - все це сприятиме отриманню четвертого траншу МВФ. Що стане позитивним сигналом для зняття валютних обмежень", - повідомив Чурій.

При цьому місію МВФ і перегляду програми розширеного фінансування Нацбанк очікує на початку наступного року.

"Нинішнього року цього (перегляду програми - ред.) точно не відбудеться. Наступного тижня у Європі, Америці - свята. Думаю, до цього питання ми повернемося на початку наступного року", - додав заступник голови регулятора.

Щодо точної суми траншу, чи буде його обсяг, як і планувалося, 1,3 млрд доларів, Чурій зазначив, що це питання до кредитора, Міжнародного валютного фонду. "Він вирішує суму траншу, який готовий надати нашій країні", - уточнив він.

Як повідомлялося, в 2016 співробітництво між Україною і Міжнародним валютним фондом після річної перерви все ж продовжилося. Після формування нового уряду і виконання умови щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ у вересні Київ отримав третій транш МВФ – 1 млрд дол.

21 грудня ПриватБанк офіційно перейшов у державну власність. Перехідний період тривав 72 години. У понеділок, 19 грудня голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила: ПриватБанк віднесений до категорії неплатоспроможних. За її словами, дефіцит капіталу ПриватБанку становив 116 млрд грн, а 97% корпоративного кредитного портфеля розадли компаніям, пов'язаним з акціонерами. Цю "дірку" держава планує закрити випуском облігацій держпозики. Перший транш цінних паперів на 43 мільярди гривень буде випущений до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-