Аграрії закликають уряд не піддаватися на шантаж групи Ostchem

Аграрії закликають уряд не піддаватися на шантаж групи Ostchem

Звернення
Укрінформ
Представники найбільших аграрних асоціацій України звернулися до уряду з закликом не піддаватися на шантаж групи компаній Ostchem, яка належить бізнесмену Дмитру Фірташу і погрожує вдатися до масового звільнення персоналу, якщо Кабмін не запровадить антидемпінгові мита на імпорт карбаміду та карбамідно-аміачної суміші (КАС) із Російської Федерації.

Про це йдеться у зверненні до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, яке підписали представники Всеукраїнської аграрної ради, асоціацій «Укрцукор» та «Свинарі України», Асоціації виробників молока, Асоціації фермерів та приватних землевласників, Української аграрної конфедерації, Українського клубу аграрного бізнесу, а також Аграрного союзу України.

Як зазначається у зверненні, «з метою захисту своїх прибутків Ostchem вдається до грубого маніпулювання цифрами та фактами, заявляючи про наявність цінового демпінгу з боку російських виробників на українському ринку. Водночас, самі ж представники Ostchem і Союзу хіміків України визнають, що протягом останніх років ціни на українському ринку (за якими торгували, в тому числі й російські підприємства) були або вищими, або рівні тим, за якими експортують підприємства усіх найбільших країн-виробників азотних добрив: Китаю, Ірану, Єгипту, ЄС, регіону Близького Сходу, Російської Федерації та самої ж України».

За словами авторів звернення, «зіштовхнувшись з негативною світовою кон'юнктурою (аналогічна ситуація склалась і на молочному ринку, однак щодо даної галузі не розглядаються введення обмежень імпорту), група Ostchem замість інвестування коштів у модернізацію виробництва та підвищення своєї конкурентоспроможності почала вимагати від Уряду забезпечити прибутковість їхньої діяльності за рахунок агротоваровиробників, адже введення чергових антидемпінгових мит призведе до нового зростання цін на добрива в Україні. Так, за оцінками консалтингової агенції ААА, у 2015 році українські хімічні підприємства вже отримали додатково близько 4 млрд грн. за рахунок перевищення внутрішніх цін над експортними через введення антидемпінгового мита на аміачну селітру. Подекуди це перевищення досягало критичного рівня, зокрема, на карбамід - 41,7%, на КАС - 65,7% та на аміачну селітру - 58,1%».

На думку аграріїв, «сьогоднішні заяви Ostchem про захист світових ринків від демпінгового імпорту російських добрив є відвертою маніпуляцією та перекручуванням фактів, оскільки провідні держави світу, навпаки, скасовують загороджувальні мита проти російських та українських добрив. У серпні цього року це зробили США, Бразилія вдалася до зняття обмежень ще у 2009 році, а ЄС - у 2007 та 2011 рр.».

Аграрії закликають Уряд терміново втрутитись у розв'язання ситуації та вжити всіх необхідних заходів для запобігання масових звільнень, недопущення безпідставного зростання цін на азотні добрива та розформування олігархічної монополії групи компанії Ostchem. А також звернулися з проханням запросити представників аграрних асоціацій, що підписали звернення, на засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому буде розглядатися питання запровадження антидемпінгових мит на азотні добрива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-