Кредити наближених осіб ПриватБанку дорівнюють 40% монетарної бази країни - НБУ

Кредити наближених осіб ПриватБанку дорівнюють 40% монетарної бази країни - НБУ

Укрінформ
Понад 97% кредитного портфелю ПАТ «ПриватБанк» було надано акціонерам фінансової установи.

Про це в ефірі програми «Свобода слова» сказала голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

«Два роки тому Національний банк розпочав найретельнішу за всю історію банківського сектору найретельнішу діагностику якості активів та проведення стрес-тестування. На сьогоднішній день уже 60 банків пройшли їх, а це більш ніж 98% банківської системи», - нагадала голова Нацбанку.

За її словами, за результатами діагностики ще станом на 1 квітня 2015 року Національний банк зафіксував від’ємне значення капіталу ПриватБанку на суму 113 млрд гривень.

«Треба розуміти, що крім кризових явищ в економіці, до цього призвела невиважена кредитна політика. Понад 97% кредитного портфелю було надано акціонерам – наближеним особам. Навіть не це була найбільша загроза. Ці кредити були видані компаніям, що не мали ніяких активів, не вели операційну діяльність», - розповіла Гонтарєва.

Вона відзначила, що цей портфель становив 150 млрд грн або 40% монетарної бази країни.

«Національний банк дуже добре розумів проблему цього банку. Це олігархічна модель банкінгу: у населення бралися депозити з привабливою відсотковою ставкою, але гроші вкладалися у себе улюбленого», - додала Гонтарєва.

Вона також зазначила, що програма рекапіталізації ПриватБанку була розрахована на три роки, але не виконана менеджментом.

«Спочатку треба було досягти капіталу з від’ємного значення до 0, потім – 5%, і тільки на кінець 2019 року – 10%. Ми надали 5 років на погашення інсайдерських кредитів, але нічого зроблено не було. Ми зрозуміли, що акціонери не можуть вирішити цю проблему», - констатувала Гонтарєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-