Експерт назвав дві помилки керівників НБУ, через які Україна втратила $2 млрд

Експерт назвав дві помилки керівників НБУ, через які Україна втратила $2 млрд

Укрінформ
У результаті помилкових рішень керівництва Нацбанку України наприкінці 2013 - на початку 2014 року було виведено близько 1 млрд доларів валютних резервів.

Таку думку висловив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, йдеться у матеріалі «Експертний аналіз діяльності НБУ» Українського кризового медіа-центру. 

«Перша помилка була, перша пробоїна, наприкінці 2013 - на початку 2014 року, ще за часів Соркіна, коли вони вивели близько мільярда доларів валютних резервів, десь вони розчинились», - сказав він.

Друга помилка, за словами Наймана, - це те, що на початку 2014 року не було встановлено заборону на дострокове зняття депозитів.

«Після захоплення Росією Криму побігли у банки вкладники Донеччини і Луганщини, очікуючи певного повторення подій, і автоматично, звичайно ж, припинилися виплати по кредитах з тих регіонів. І Кубів, який тоді очолював Національний банк, на жаль, не впровадив заборону на дострокове зняття депозитів. Хоча успішний прецедент був: ще 2004 року Яценюк, виконуючи обов'язки голови Нацбанку, вводив таке обмеження - і воно дуже добре допомогло загасити паніку. Чому цього не було зроблено? Українська банківська система втратила понад мільярд доларів просто з цієї причини», - зауважив експерт.

Найман зауважив, що у тій ситуації луганчани і донеччани знімали гривні й негайно міняти їх на долари, що призвело до подвійного удару по банківській і фінансовій системі. «Комерційні банки стикнулися з втечею вкладників і побігли у Національний банк по кредити рефінансування, які той почав видавати безконтрольно. Зрозуміло, що частина грошей пішла на виплати вкладникам, але частина - у невідомому напрямку. І це була перша хвиля девальвації з 8 до 12 гривень за долар. Хоча її можна було навіть у той момент уникнути: враховуючи політику, ну, 10 було б. Найголовніше - це не знекровило б у нульовій фазі банківську систему при передачі справ від Кубіва вже Гонтаревій», - зазначив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-