Енергоблок №1 Запорізької АЕС запустили раніше плану

Енергоблок №1 Запорізької АЕС запустили раніше плану

Укрінформ
Енергоблок №1 Запорізької АЕС приступив до роботи в понадпроектний термін.

Про це інформує прес-служба "Енергоатома".

"21 вересня 2016 року о 17:31, після закінчення капітального ремонту, протягом якого були в повному обсязі виконані всі заходи з продовження терміну експлуатації та підвищення рівня безпеки, на підставі ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України про продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ЗАЕС до 23 грудня 2025 року, енергоблок №1 Запорізької АЕС підключено до енергомережі. Ведеться набір потужності", - заявили в компанії.

Зазначається, що ця найважливіша для енергетики України подія відбулася завдяки професіоналізму і злагодженій роботі трудового колективу Запорізької АЕС.

"На енергоблоці №1 проведено весь обсяг робіт відповідно до міжнародних стандартів МАГАТЕ, законодавства України в сфері ядерного регулювання, а також загальносвітового досвіду експлуатації ядерних установок в понадпроектний термін. Після запровадження інжинірингових заходів і оцінки технічного стану енергоблоку була проведена заміна обладнання, що відпрацювало свій ресурс, вжито необхідні заходи для забезпечення безпечної експлуатації та сейсмічної стійкості", - повідомили в прес-службі.

Як підкреслив тимчасово виконуючий обов'язки генерального директора Запорізької АЕС Володимир Пишний, після проведення заходів з продовження терміну експлуатації енергоблок №1 знаходиться в кращому стані, ніж тридцять років тому, в період свого пуску.

"Протягом останніх трьох років виконано величезну кількість заходів з підвищення безпеки, модернізації, реконструкції та технічного переоснащення блоку. На блоці встановлено нове сучасне обладнання, впроваджені інноваційні системи управління, проведена масштабна реконструкція та модернізація. Все це є гарантом надійної та безпечної роботи першого енергоблока Запорізької АЕС в понадпроектний термін і він готовий безпечно виробити ще не один десяток мільярдів кіловат-годин електроенергії для держави і українського народу", - наголосив він.

На даний час на Запорізькій АЕС в роботі знаходяться 3 енергоблока. Енергоблоки №2, №4, №6 знаходяться в планових ремонтах. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків немає.

Радіаційний фон на проммайданчику і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) - 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону в місці розташування Запорізької АЕС.

Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п'ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-