Україна почала ліцензування сховища ядерних відходів у Чорнобилі

Україна почала ліцензування сховища ядерних відходів у Чорнобилі

Укрінформ
Україна розпочала ліцензування Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), наразі проводиться державна експертиза з ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомляє Держатомрегулювання з посиланням на голову відомства Сергія Божка.

"Для України будівництво централізованого сховища є стратегічно важливим, адже це сприятиме зміцненню енергетичної незалежності та вирішить питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом у довгостроковій перспективі. Перші кроки у цьому напрямі Україною вже зроблені. Процес ліцензування ЦСВЯП розпочався: наразі проводиться державна експертиза з ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Божко.

За його словами, експерти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), що є організацією технічної підтримки регулюючого органу, під час експертизи використовували сучасні розрахункові моделі.

"Досвід США з ліцензування та експлуатації сховищ відпрацьованого ядерного палива є значним та охоплює більшість технологій, які застосовуються у світі. Ми готові до активної співпраці з американськими колегами", – зазначив Божко.

Президент ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський доповнив, що для України надзвичайно важливим є перейняття американського досвіду з транспортування відпрацьованого ядерного палива.

Представник Аргонської національної лабораторії (ANL) Марк Натт, у свою чергу, запевнив, що США нададуть допомогу при будівництві.

"Для нас важливо зрозуміти, якої технічної допомоги потребуватиме Україна при будівництві сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Ми готові надавати технічну підтримку та ділитися нашим досвідом і розробками, які ведуться в цій сфері в США", - сказав Натт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-