Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива прийматиме тільки українські відходи

Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива прийматиме тільки українські відходи

Укрінформ
Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), яке має бути побудовано для зберігання відпрацьованих паливних збірок трьох українських АЕС, не прийматиме відходи з інших країн.

Про це на брифінгу заявив головний технічний інженер ЧАЕС Андрій Білик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У ЦСВЯП буде розміщуватися тільки українське відпрацьоване ядерне паливо з трьох станцій – Хмельницької, Рівненської, Південно-Української. На Запорізькій станції є своє сховище», - пояснив головний інженер.

Для поховання паливних збірок з трьох енергоблоків вже недіючої Чорнобильської АЕС вже в 2017 році буде здано в експлуатацію ще один об'єкт – СВЯП-2 (Сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу).

Нагадаємо, у 2003 році ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою скорочення витрат, пов'язаних з відпрацьованим ядерним паливом, оголосив міжнародний тендер з відбору компанії для створення в країні ЦСВЯП сухого типу для палива з трьох АЕС. Переможцем тендеру наприкінці 2005 року визнана американська компанія Holtec International. Енергоатом у грудні того ж року уклав з нею контракт на проектування, ліцензування, будівництво і введення в експлуатацію першої черги сховища.

Натомість Верховна Рада прийняла закон про будівництво ЦСВЯП тільки в лютому 2012 року, а питання виділення землі для об'єкта було вирішено лише у квітні 2014 року. Проте питання з відведенням землі досі не вирішене і спорудження ЦСВЯП не почалося. Водночас компанія Holtec обіцяє вже цього року закінчити проектування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-