Енергетичні проекти за німецькі гроші запустять наступного року - посол України

Енергетичні проекти за німецькі гроші запустять наступного року - посол України

Укрінформ
Проекти модернізації української енергетичної галузі, на які планується залучити гроші з так званого "кредиту Меркель", можуть стартувати на початку наступного року.  

Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту Укрінформу в Німеччині заявив посол України в ФРН Андрій Мельник.

"Ми виходимо з того, що десь у вересні-жовтні банк KfW (Німецький банк розвитку – ред.), який безпосередньо веде переговори щодо цих проектів, укладе домовленості та з початку року вони вже почнуть реалізовуватися", - сказав дипломат.

Він уточнив, що на модернізацію низки об’єктів енергетики, переважно на східних територіях, передбачені 150 млн євро. Щодо цього блоку питань сторони просунулися найбільше.

Другий блок – це реформування соціальної інфраструктури на місцях, у тому числі на сході, зокрема в Маріуполі. "На десяток проектів піде близько 80 млн євро", - поінформував Мельник. За його словами, ці проекти фактично погоджені, але є ще не узгоджені технічні нюанси, які, зокрема, стосуються надання державних гарантій.

Останній блок – це модернізація по лінії Міністерства інфраструктури, зокрема Укрзалізниці: оновлення рухомого складу, придбання машин для ремонту інфраструктури тощо. Ці проекти також були погоджені, але виникла певна затримка через те, що нове керівництво Укрзалізниці може переглянути потреби щодо придбання техніки.

Загалом із 300 млн євро 500-мільйонного "кредиту Меркель", що залишилися поки нереалізованими (200 млн торік пішли на підтримку Фонду гарантування вкладів), є конкретні розписані домовленості на 290 млн.

Водночас керівник українського диппредставництва визнав, що попри інтенсивний переговорний процес і незважаючи на зусилля з обох боків, сторони лише зараз, через півтора року після підписання відповідної угоди, виходять на практичні конкретні проекти. Перешкодою стали як бюрократія, так і технічні накладки з обох боків. Допомога у формі саме кредитних гарантій зарекомендувала себе не найкращим чином, тож варто шукати нові, підкреслює Мельник.

Як повідомлялося, рамкова угода між урядом України та Німецьким банком розвитку (KfW) про надання індивідуальних кредитів загальним обсягом до 500 млн євро була підписана в Берліні 1 квітня 2015 року в ході візиту віце-прем'єра Геннадія Зубка. Верховна Рада України ратифікувала її 15 липня 2015 року. Термін погашення кредиту - до 15 років, пільговий період становитиме 5 років.

Повний текст інтерв'ю читайте згодом на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-