Сергій Блескун, заступник директора ДП «Укрспирт»
За 5 років до ДП «Укрспирт» приєднано 40 спиртзаводів. Ще 38 - самостійні юридичні особи, непідконтрольні підприємству
Інтерв'ю 06.04.2016 12:08

- Якщо говорити про ДП «Укрспирт» і про галузь, то на сьогоднішній день підприємство та його керівник просто не має повноважень і можливостей контролювати роботу всіх спиртозаводів, які є в країні. Відповідно до постанови № 672 «Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості», 78 спиртових заводів, що працювали на території України, мали бути реорганізовані й передані до складу ДП «Укрспирт». Реорганізація галузі була покладена на ліквідаційну комісію, що працює в Мінагрополітики. За 5 років в ДП «Укрспирт» передано 40 заводів, решта 38 - самостійні юридичні особи, чию діяльність, по суті, ніхто не контролює! У 2015 році жодного заводу до складу ДП «Укрспирт» приєднано не було. 

- Наразі ми запустили основні процеси, розпочали автоматизацію, централізували звітність. Проте, багато питань залежать саме від директора, не від в.о, не від заступника, який де-факто має керувати і брати на себе відповідальність, а де-юре не має належного оформлення. Роль першої особи вкрай важлива. Адже, по суті, інвестори та партнери довіряють конкретній людині, а не підприємству. До речі, саме через відсутність директора успіхи підприємства в розвитку експорту дещо відрізняються від очікуваного результату. 

- Як ситуація з експортом? 

- У першому кварталі ми відвантажили на зовнішні ринки 70 тис. декалітрів продукції. Це на 352% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Нагадаю, торік ДП «Укрспирт» експортував близько 150 тис. дал продукції,  у масштабах виробництва це майже нічого. У планах цього року вийти на мільйон декалітрів. 

- І, останнє, чи є прогнози, коли буде призначено нового директора? Які ваші плани в разі, якщо ви не очолите підприємство?

- У цьому питанні важливо не те, хто стане директором, а як це відобразиться на підприємстві та на галузі в цілому. Для галузі важливо, щоб це був ефективний спеціаліст із розумінням справи, з досвідом роботи. Директор ДП «Укрспирт» має бути призначений уже до 20 квітня цього року. 

Іван Полевий, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-