Керувати КБ «Південне» має молода фахова людина – голова ДКАУ

Керувати КБ «Південне» має молода фахова людина – голова ДКАУ

Укрінформ
Голова Державного космічного агентства Любомир Сабадош заявив, що на посаді генерального директора КБ «Південне» (Дніпропетровськ) він хотів би бачити молоду фахову людину.

Про це він сказав під час прес-конференції у Дніпропетровську, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Конкурс (на заміщення посади гендиректора КБ «Південне» - ред) має бути оголошений космічним агентством. Він буде мати характер відкритий. Ценз - це повинен бути фаховий спеціаліст у галузі безпосередньо ракетобудування, супутникобудування, який має досвід роботи. Єдине – це моя думка, що це повинна бути молода людина віком від 45 до 55 років. Я вважаю, що така людина має достатньо досвіду, щоб реалізувати такі програми », - зазначив Сабадош.

За його словами, наступного тижня буде оголошено конкурс на заміщення вакантної посади гендиректора.

Крім того, як зазначив голова ДКАУ, було вирішено розділити дві посади: генерального директора та генерального конструктора КБ «Південне». «Разом із цим своїм наказом я звільнив нинішнього гендиректора - генерального конструктора Олександра Дегтярьова. Йому було запропоновано посаду генерального конструктора, але Олександр Вікторович від неї відмовився», – зазначив Сабадош.

«На сьогодні результативність КБ «Південне» вказується в одній цифрі – збитки, понад мільярд гривень, і є факти, встановлені фінансовими органами, порушення фінансової дисципліни. Прокуратура порушила провадження за витрачання державних коштів. Ведеться слідство», - пояснив Сабадош причини кадрових рішень.

Також він дав негативну оцінку більшості космічних проектів, державні кошти (розпорядник КБ «Південне» - ред) на які були витрачені, а результату так і не досягнуто. «Це «Циклон-4», створення системи супутникового зв’язку «Либідь», на сьогодні є питання оборонного замовлення, «Сапсан» - результату «нуль». Ми хочемо всі розуміти, куди витрачаються кошти державного бюджету, чому не отримано результату, при тому, що тільки на програму «Циклон-4» державою інвестовано понад 4,5 млрд грн і ця програма не знайшла свого завершення, контракт закінчився  минулого року. Було проведено ряд нарад, які засвідчили, що на сьогодні не виконані основні пункти проектів», - наголосив Сабадош.

Водночас, під КБ «Південне» та «Південмаш» вийшли працівники КБ, які не згодні з таким рішенням і просять повернути їм гендиректора. Сабадош відреагував на це запитанням: «Чому в робочий час ці люди не за верстатами? Якщо без Дегтярьова КБ не може працювати, - значить системно тут працювала лише одна людина? А що ж решта?», - запитав голова ДКАУ.

Він також додав, що кадрова служба КБ «Південне» запевнила, що в конструкторському бюро підготували кілька молодих людей, які спроможні претендувати на посаду генерального директора та головного конструктора.

Державне конструкторське бюро «Південне» – одне з провідних підприємств світу з розробки ракетних комплексів і ракетно-космічних систем. Створене в 1951 році як конструкторський відділ Південного машинобудівного заводу для виробництва бойових ракет. Зараз є головною проектно-конструкторською організацією України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-