КБ «Південне» просить Порошенка захистити гендиректора

КБ «Південне» просить Порошенка захистити гендиректора

Укрінформ
Колектив державного підприємства «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля» просить Петра Порошенка втрутитися в ситуацію зі звільненням генерального конструктора - гендиректора КБ «Південне» Олександра Дегтярева, яку ініціювало керівництво Державного космічного агентства.

Відкритий лист трудового колективу розміщено на сайті підприємства.

«Змушені привернути Вашу увагу до ситуації, яка склалася навколо державного підприємства «КБ «Південне» і яку вже складно вважати локальною проблемою, а слід розглядати як загальнодержавну, бо вона стосується найближчого майбутнього успішного високотехнологічного підприємства. Примусове та безпідставне звільнення керівництвом ДКАУ Олександра Вікторовича Дегтярева з посади генерального конструктора - генерального директора ДП «КБ «Південне», про яке нам стало відомо з напередодні надісланого наказу, глибоко збурило весь колектив підприємства. На наш погляд, ця, безвідповідальна з боку ДКАУ, акція для підприємства та галузі стане без перебільшення катастрофою», - наголошується в колективному зверненні.

У листі підкреслюється, що, по-перше - це призведе до руйнування міжнародної кооперації, створеної КБ «Південне», та, як наслідок, до багатомільйонних збитків. По-друге - десятки тисяч кваліфікованих спеціалістів залишаться без роботи. По-третє - зрив виконання наявних контрактів з інозамовниками призведе до повної втрати позитивного іміджу країни на світовому космічному ринку.

Автори листа нагадують, що ДП «КБ «Південне» як головне підприємство галузі  сьогодні реалізує особливий підхід до вирішення питань обороноздатності країни. Адже тут з власної ініціативи, не очікуючи державного фінансування, працюють відразу за кількома напрямками військової тематики, створюючи нові конкурентоспроможні вироби ракетного озброєння. З ряду тем розроблені ескізні і технічні проекти, здійснено їх захист, розгорнуті роботи зі створення дослідних зразків основних систем.

Паралельно з цим в ініціативному порядку, але в контакті з Міністерством оборони України, як потенційним замовником, розробляються засоби протидії розвідувальним безпілотним літальним апаратам і засоби їх знищення.

Автори звернення нагадуть про внесок КБ «Південне» в національну космічну галузь.  

«КБ «Південне», маючи прогнозовані стабільні надходження від зовнішньоекономічної діяльності, розширило кількість підприємств-співвиконавців української кооперації з 73 до 120 та з 2011 по 2015 роки забезпечило їх фінансування за укладеними контрактами. За експертними оцінками, це дає змогу забезпечити роботу 12 тисячам працівників галузі та 20 тисячам працівників усієї кооперації «Південне».

Розуміючи важливість ВО «Південмашзавод» для майбутнього промисловості нашої країни, саме КБ «Південне» надає сьогодні всебічну підтримку заводу. В межах нещодавно складеної Угоди про спільні принципи й механізми взаємодії, реалізації антикризових заходів і забезпечення умов стабільного розвитку підприємств укладено ряд контрактів та вже перераховано аванси, які дали змогу заводу погасити значну частину заборгованості з заробітної плати та за іншими позиціями.

Не менш важливим, на думку авторів листа, є питання довіри світової спільноти до українського високотехнологічного продукту, українського виробника, українського керівника та фахівця.

«Особистість академіка НАНУ Олександра Дегтярева, який має високий авторитет в міжнародній ракетно-космічній промисловості,  для головних замовників нерозривно пов'язана зі спроможністю КБ «Південне» виконувати свої обов'язки за багатомільйонними контрактами», - наголошується в зверненні. 

Тож колектив просить Президента «вжити дієвих заходів щодо термінового врегулювання ситуації, що склалася, забезпечення можливості подальшої стабільної роботи перевіреного роками механізму управління головним підприємством ракетно-космічної галузі України і збереження Олександра Дегтярева на посаді генерального конструктора - генерального директора ДП «КБ «Південне».

Як зазначається у зверненні, "це також буде гарантією виконання підприємством своїх зобов'язань перед інозамовниками і отримання можливості приносити відчутні фінансові надходження в скарбницю нашої країни".

Довідково. ДП «КБ «Південне» - підприємство, яке стабільно виконує свої обов'язки перед держбюджетом зі сплати податків та відрахувань з усього обсягу своїх надходжень. Кількість працівників у КБ постійно зростає - з 4500 осіб на початок 2010 року до 5300 на початок 2016 р. Сьогодні в колективі працює майже 2000 молодих працівників віком до 35 років. Середньомісячна заробітна плата сьогодні становить 7840 грн, що майже в 2,5 рази перевищує рівень 2011 року, а з лютого цього року посадові оклади підвищено ще на 25%. КБ має розвинену соціальну інфраструктуру і є, мабуть, єдиним підприємством у країні, що будує житло для своїх працівників та забезпечує повний соціальний пакет.

Фото dnpr.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-