Кредит на €100 мільйонів: Варшава чекає, що Київ назве конкретні проекти

Кредит на €100 мільйонів: Варшава чекає, що Київ назве конкретні проекти

Ексклюзив
Укрінформ
Польська сторона чекає від України конкретних пропозицій щодо використання 100 млн євро кредиту, який уряд Польщі торік надав Києву.

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу у Польщі.

"Вибір конкретних проектів, які реалізовуються в рамках урядового кредиту, як і фірм, які реалізовуватимуть ці проекти, здійснює отримувач кредиту, тобто українська сторона. На даний момент триває робота щодо визначення конкретних проектів, які планується профінансувати завдяки цьому кредиту",- йдеться в листі міністерства фінансів Польщі у відповідь на інформаційний запит агентства.

Водночас польське джерело, наближене до ходу переговорів, підтвердило, що у Варшаві ще не отримувати від Києва конкретного плану використання кредиту.

За офіційною інформацією, наданий Україні польський кредит має бути витрачений на фінансування проектів у сфері розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури, облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону.

Однією з умов Договору є те, що обсяг товарів польського виробництва та послуг, використаних при реалізації проектів, має бути не меншим, ніж 60% від вартості контракту.

Кредит на умовах пов'язаної допомоги є безготівковим, а кошти за реалізацію конкретних проектів безпосередньо перераховуватиме польським експортерам Банк національної економіки (BGK) на підставі документів, попередньо затверджених українською стороною. Відповідно до угоди, контракти на реалізацію проектів в рамках кредиту укладатимуться упродовж двох років від набрання угодою чинності.

Відповідно до договору, термін кредитування становить 30 років з відтермінуванням платежів та процентами за користування кредитом (0,15%) протягом перших 5 років.

Нагадаємо, торік у січні під час візиту до Києва колишній глава польського уряду Польщі Ева Копач оголосила про готовність надати Україні кредит у розмірі 400 млн злотих (100 млн євро). У вересні минулого року підписано міжурядовий договір про надання кредиту. 3 лютого Верховна Рада ратифікувала документ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-