Судді хочуть оновити Господарський процесуальний кодекс

Судді хочуть оновити Господарський процесуальний кодекс

Укрінформ
Вищий господарський суд України та Всеукраїнська громадська організація "Асоціація суддів України" виступають за оновлення Господарського процесуального кодексу України в ході реформи судової системи України.

Про це йдеться в тексті резолюції круглого столу "Зміни до Господарського процесуального кодексу України", в якому взяли участь судді Вищого господарського суду України, представники "Всеукраїнської громадської організації "Асоціація суддів України", що є у розпорядженні Укрінформу.

"Визнати доцільним удосконалення господарського процесуального законодавства шляхом прийняття нового Господарського процесуального кодексу України, який би на засадах верховенства права забезпечував реалізацію права суб'єктів господарювання на справедливий суд", - йдеться в резолюції.

На думку суддів, бажано ухвалити повністю новий Господарський процесуальний кодекс, який, з одного боку, врахує позитивні напрацювання зі старого кодексу, що підтвердили свою ефективність багаторічною судовою практикою, з іншого боку - який би врахував європейські стандарти процесуального господарського судочинства.

Серед змін, що обговорюються для внесення в процесуальне законодавство - уведення в господарське судочинство інституту свідка.

Пропонується чітке окреслення підвідомчості розгляду справ. Зокрема, встановити, що розгляд справ відбувається за предметним, а не суб'єктним принципом. Так, наприклад, на думку суддів, присутність у складі учасників процесу суб`єкта владних повноважень не повинна автоматично переводити справу в юрисдикцію адміністративних судів.

Пропонується також запровадити в процесуальне господарське судочинство арбітраж, а також інститут примирення сторін - медіацію.

Пропонується концентрувати розгляд  справ конкретної категорії в судах однієї спеціалізованої юрисдикції.

Як повідомила в коментарі Укрінформу президент асоціації суддів України, суддя ВССУ України Олена Євтушенко, в ході круглого столу було прийнято рішення створити робочу групу, яка здійснюватиме подальшу розробку пропозицій по оновленню Господарського процесуального кодексу України.

"Ми прийняли рішення робочої групи, яка зробить свої попередні напрацювання, зауваження та пропозиції, і потім ми все це опублікуємо", - уточнила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-