Суд заарештував захоплені Росією

Суд заарештував захоплені Росією "вишки Бойка"

Укрінформ
Печерський районний суд Києва наклав арешт на бурові установки "Петро Годованець" та "Україна" ("Чорноморнафтогаз"), які після анексії Криму присвоїла собі РФ.

Згідно з рішенням, опублікованим в Єдиному державному реєстрі судових рішень, арешт було накладено 23 грудня 2015 року за клопотанням Генеральної прокуратури.

"Накласти арешт у кримінальному провадженні 12014000000000164 від 01.04.2014 на самопідіймальні плавучі бурові установки, а саме: самопідіймальну плавучу бурову установку В312 - "Петро Годованець" (Design: Keppel FELS В Class Design/ Triangular; Unit classification: ABS A1, Self-Elvating Drilling Unit, CDS, побудовану у 2010 році компанією Keppel Corporation (Республіка Сінгапур) та В319 - "Україна" (Design: В Class Design/Triangular; Unit classification: ABS A1, Self-Elvating Drilling Unit, CDS, побудовану у 2012 році компанією Keppel Corporation (Республіка Сінгапур)", - йдеться в ухвалі суду.

Бурові арештовані в рамках кримінального провадження про підозру в зловживанні посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАК "Нафтогаз України" і "Чорноморнафтогаз" при їх закупівлі як можливе знаряддя злочину.

У своїх аргументах Генпрокуратура також вказала, що 14 грудня 2015 року вишки були переміщені з Одеського газового родовища в північно-західній частині шельфу Чорного моря ближче до окупованого Криму.

Нагадаємо, що після анексії Криму майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" було присвоєне Росією і контроль над ним з боку України було втрачено. У грудні 2015 року за повідомленням прес-служби "Чорноморнафтогазу" дві бурові установки В-312 і В-319 були переміщені з зони Одеського газового родовища в Крим "у зв'язку із складною міжнародною обстановкою, ризиками втрати життєво важливих активів". З метою розслідування цього факту Держприкордонслужба України створила спеціальну комісія.

МЗС України розцінює переміщення Росією двох бурових "Петро Годованець" та "Україна" і нафтовидобувної платформи "Таврида" в Чорному морі як грабунок майна та природних ресурсів. Міністерство надіслало пропозиції з запровадження санкцій проти "Чорноморнафтогазу", а СБУ подала міжнародний позов у Стокгольмський арбітраж з метою захисту національних інтересів України.

Як відомо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по $400 млн кожна. Платформи були придбані за рахунок кредиту, який "Нафтогаз" виділив своїй дочірній компанії.

Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що в 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Тоді посаду міністра енергетики обіймав Юрій Бойко і за його прізвищем платформи охрестили "вишками Бойка".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-