Нафтогаз піде до міжнародних судів по 29,5 мільярда за Крим

Нафтогаз піде до міжнародних судів по 29,5 мільярда за Крим

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" вимагатиме у міжнародних судах відшкодування понесених внаслідок російської окупації збитків та відновлення контролю над втраченими активами в Криму та на шельфі.

Про це повідомили у прес-службі компанії.

"НАК "Нафтогаз України" домагатиметься через міжнародні судові інституції відновлення контролю над активами, втраченими через російську окупацію Криму, та відшкодування усіх понесених збитків", - зазначили в НАК.  

Так, за даними, підтвердженими міжнародними аудиторами, збиток "Нафтогазу" від припиненої діяльності у Криму лише за 2014 рік становить 13,8 млрд грн. Крім того, підтверджена аудиторами вартість втрачених активів у Криму становить 15,7 млрд грн.

"Нафтогаз" втратив у Криму та на шельфі 15 родовищ нафти й газу, 3 перспективні площі нафтогазових покладів, Глібовське підземне газосховище, понад 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільчі станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні - "Петро Годованець" та "Незалежність", а також багато інших об'єктів виробничої інфраструктури.

Крім того, втрачено можливість вести розробку родовищ, які містять близько 50 млрд куб м газу, 3,5 млн тонн нафти та 1 млн тонн газоконденсату.

Нагадаємо, АР Крим є тимчасово окупованою територією, статус якої регулюється законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Згідно зі статтею 9 Закону, "будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхня діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом". Отже, будь-які рішення самопроголошеної кримської влади є юридично нікчемними і не мають правової сили.

Європейський суд з прав людини розглядає позов України проти Росії за поданням Міністерства юстиції. Справа стосується визнання незаконною окупацію півострова, компенсації збитків, завданих РФ, фіксації порушення конституційних прав громадян під час захоплення влади в Криму Росією і в подальшій діяльності так званої окупаційної влади.У позові заявлено про збитки, завдані, зокрема, 4000 суб'єктам господарювання, серед них і Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз". Термін подання пояснень за даним позовом подовжено Європейським судом до 31 грудня цього року.

10 жовтня 2014 року Генеральна прокуратура України внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо протиправного заволодіння майном "Чорноморнафтогазу" за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 ККУ, та за фактом незаконного видобутку природного газу службовими особами "Чорноморнафтогазу" за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 ККУ. Зокрема, в 2014 році "Чорноморнафтогаз" планував видобути 2,4 млрд куб. м природного газу, 58,5 тис. тонн газового конденсату та 7,2 тис. тонн нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-