Укрнафта

Укрнафта "згорнула" одне з родовищ через відмову у дозвілі, на черзі - ще чотири

Укрінформ
ПАТ «Укрнафта» зупинила видобуток на Південно-Панасівському родовищі в Сумській області через відмову Державної служби геології та надр України продовжити термін дії дозволу.

Про це повідомляється на сайті компанії. 

"Чотири села на Сумщині без газу через дії Держгеонадра. Вчора вночі ПАТ «Укрнафта» була змушена зупинити видобуток на Південно-Панасівському родовищі в Сумській області через незаконну відмову Державної служби геології та надр України продовжити строк дії дозволу, що закінчився 9 червня 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через вимушену зупинку видобутку мешканці сіл Столярове і Яловий Окіп в Липоводолинському районі та сіл Погожа Криниця і Заруддя в Роменському районі Сумської області залишились без газопостачання. До 9 червня споживачі отримували газ через газорозподільчу станцію Південна-Панасівка в обсязі 4,6 тис. куб. м на добу. 

Крім того, 27 червня 2017 року через непродовження строку дії спецдозволів компанія буде змушена припинити видобуток ще на 4 родовищах Сумської області - Анастасіївському, Рибальському, Артюхівському та Коржівському. Внаслідок цього буде припинено газопостачання сіл Малі Бубни, Бацмани, Гришино і Локня Роменського району. За інформацією Сумської облдержадміністрації через непродовження спецдозволів до кінця червня без централізованого газопостачання залишиться 8 населених пунктів Сумщини, де проживають понад 50 тисяч мешканців. Технічна можливість альтернативного централізованого газопостачання в цих населених пунктах відсутня.

"Правління ПАТ «Укрнафта» звернулось до Президента України з пропозицією впровадити тимчасові надзвичайні заходи, які б дозволили виробничим підрозділам ПАТ «Укрнафта» продовжувати видобуток на вказаних родовищах, допоки не буде знайдена можливість альтернативного забезпечення газом місцевих громад або вирішено по суті питання з продовженням ліцензій", - йдеться у повідомленні.

ПАТ «Укрнафта» неодноразово повідомляло про незаконні відмови з боку Держгеонадра в продовженні 9 спецдозволів, строк дії яких спливає в 2017 році. Посадові особи Держгеонадр мотивують свої рішення наявністю у підприємства податкового боргу, посилаючись на положення п. 15 Порядку надання спецдозволів. При цьому, вказане положення у відповідній частині визнано протиправним та скасоване рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва, яке вступило в законну силу 17 січня 2017 року.

НГВУ «Охтирканафтогаз» 3 травня та 2 червня 2017 року повідомило керівництво ПАТ «Сумигаз», голову Сумської ОДА, голів районних державних адміністрацій та голів сільських рад про ризик припинення газопостачання до 8 населених пунктів Сумської області внаслідок вимушеної зупинки видобутку газу через непродовження спецдозволів з боку Держгеонадра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-