Київ готовий співпрацювати з Китаєм у реалізації продукції на ринках ЄС - Кубів

Київ готовий співпрацювати з Китаєм у реалізації продукції на ринках ЄС - Кубів

Фото
Укрінформ
Україна зацікавлена в участі в китайському проекті нового Шовкового шляху, їй є чого запропонувати цій ініціативі Пекіна.

Про це заявив у своєму виступі на сесії Форуму міжнародного співробітництва «Один пояс, один шлях» перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, повідомляє кореспондент Укрінформа.

“Україна не може стояти осторонь глобального проекту "Пояс і шлях" – вона територіально та геоекономічно є невід’ємною часткою цього великого проекту. В Україні сходяться і перехрещуються шляхи зі сходу на захід і з півночі на південь. Україна була і залишається надійним партнером для тих хто поважає її суверенітет, історію, культуру і народ”, - сказав Кубів.

Він зауважив, що в концепцію участі України в проекті "Пояс і шлях" закладений фактор взаємозалежності та взаємодоповнюваності економік партнерів, який є найбільш важливим у сучасному світі для повноцінної взаємодії держав. Урядовець перерахував деякі з моментів, які Україна пропонує світові, “у чому ми завжди були сильними і талановитими”. Йдеться про продукцію аграрного комплексу; фундаментальні технології в таких галузях, як авіабудування, освоєння космосу, важке та енергетичне машинобудування, видобування корисних копалин, створення нових матеріалів; ІТ та комунікаційні системи. По всіх цих галузях Україна співпрацює з КНР.

Для побудови «української ділянки» нового Шовкового шляху Київ готовий налагодити співпрацю між підприємствами України і Китаю з реалізацією продукції на ринках Європейського Союзу, розвивати співробітництво з модернізації української промисловості та поповнення нестачі виробничих потужностей, спричинених зміною ситуації на сході України, заявив перший віце-прем’єр-міністр. За його словами, з метою покращення умов, збільшення пропускної спроможності та швидкості руху, підвищення конкурентоспроможності мультимодальних контейнерних перевезень сполученням Китай - Західна Європа - Китай транзитом територією України вона готова докласти зусиль до розвитку і модернізації своєї транспортної інфраструктури. Це можливо реалізовувати на основі публічно-приватного партнерства та інших сучасних форм співпраці, додав Кубів.

Для формування додаткових можливостей для транзитних потоків у рамках китайського проекту «Пояс і шлях» доцільною є реалізація низки логістичних проектів таких, як будівництво портових терміналів, елеваторів, рухомих складів для транспортування аграрної продукції, сховищ холодного зберігання.

Ще одною перспективною ділянкою розбудови інвестиційної співпраці з Китаєм в рамках ініціативи «Один пояс, один шлях», на його думку, є енергетика, зокрема атомна та альтернативна.

Говорячи про інвестиційну складову співпраці в рамках проекту «Пояс і шлях» Кубів зупинився на питані використання партнерами програми приватизації в Україні. Він нагадав, що у результаті проведення відповідних реформ Україна запропонувала іноземним інвесторам пакет ліквідних та ефективних активів. “Думаю, що ця пропозиція має зацікавити особливо китайський бізнес з точки зору інвестування в їх розвиток, враховуючи, що Китай сьогодні є одним із світових лідерів за обсягами операцій на ринку об’єднань і поглинань”, - зазначив керівник Мінекономрозвитку.

Він підкреслив, що Україна вітає намагання Китаю встановити для всіх партнерів проекту «Пояс і шлях» чесні правила для торгівлі, вільні від протекціонізму та проявів надмірного захисту власних ринків, які в певній мірі стримують динаміку глобального економічного зростання. Це особливо негативно позначається на країнах з ще недостатньо розвиненим економічним потенціалом або на тих, хто знаходиться у стадії переходу на іншу модель розвитку, зазначив урядовець. Він навів і приклад “безчесної гри на своїх логістичних перевагах та територіальній винятковості” - це заборона Росією руху товарів, зокрема українських, через свою територію.

“Це завдає не тільки шкоди нам, а і й інтересам Китаю та інших учасників ініціативи і фактично знищує дух чесної і взаємовигідної торгівлі, який закладено Китаєм і його партнерами в цей геоекономічний проект”, - підкреслив Кубів. Він закликав усіх послідовно протидіяти тим абсолютно нелогічним з економічної точки зору та вкрай заполітизованим викликам, які штучно виникають на шляхах сполучень між країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-