Голова Держлісагентства представила стратегію лісового господарства

Голова Держлісагентства представила стратегію лісового господарства

Укрінформ
Голова Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич оприлюднила проект Стратегії реформування лісового господарства України.

Зокрема на своїй сторінці у ФБ вона написала, що напрацьовані нормативно-правові акти, які необхідні для виконання завдань, ще проходять погодження в різних міністерствах та відомствах. Їх ухвалення дозволить запровадити облік деревини для всіх постійних лісокористувачів, прозорі правила продажу деревини, а також вирішити питання фінансування лісгоспів південних та східних областей. Деякі з таких документів вже готові для розгляду на Уряді.

“Презентація Стратегії реформування лісового господарства України готова” – написала Юшкевич.

Щодо інших завдань, то Голова Державного агентства лісових ресурсів зауважила, що залишилося підключити до системи електронного обліку деревини лише 7 державних лісгоспів Держлісагентства. Наразі триває процес забезпечення їх технічними засобами для ЕОД. Таким чином, у сфері Держлісагентства всі 297 лісгоспів, які здійснюють заготівлю і реалізацію деревини, будуть забезпечені необхідними пристроями та програмним забезпеченням.

Необхідні кроки для запровадження моніторингу вирубок зроблені. Юшкевич навела посилання, за яким можна ознайомитися з переліком лісорубних квитків. Кожен громадянин України може у будь-який момент перевірити законність здійснення рубки.

“Робоча група працює над тим, щоб ми могли провести повноцінний облік лісів, оновити лісовий кадастр та мати актуальну інформацію для ведення геопорталу. Науковці з харківського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації займаються його розробкою. Східний комітет німецької економіки зможе виділити певні кошти на ці заходи. Працюємо паралельно з іншими міжнародними організаціями для забезпечення фінансування цих робіт” – написала Юшкевич.

Ще одне завдання – реструктуризація держпідприємств. "Потребує широкого обговорення і має значні часові рамки. Робоча група працює над цим питанням". Головною метою має бути, на думку Голови, боротьба з корупцією, ефективне управління фінансовими ресурсами, скорочення держслужбовців шляхом реорганізації облуправлінь, відокремлення контрольної функції державної лісової охорони від господарської діяльності. Паралельно з цим, щоб виправити дисбаланс у фінансуванні лісгоспів потрібно створити державний Фонд лісового господарства.

“У презентації все прописано. Це моє бачення, буду вдячна всім, хто долучиться до обговорення пропозицій” - підсумувала Юшкевич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-