Населення України скорочуватиметься і старітиме - дослідження МВФ

Населення України скорочуватиметься і старітиме - дослідження МВФ

Дослідження
Укрінформ
Населення України продовжуватиме і надалі скорочуватися і старіти, що призведе до значних змін в демографічній структурі в найближчі десятиліття.  

Про це йдеться в дослідженні, розміщеному на сайті Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні.

Зазначається, що за більшістю сценаріїв, населення України буде швидко скорочуватися і старіти.

"За умови збереження поточних значень рівнів народжуваності і смертності кількість населення буде знижуватися й надалі приблизно на 30 відсотків до 2050 року. Однак, сценарій ООН з середнім рівнем народжуваності передбачає поступове покращення показників народжуваності в найближчі десятиліття, обмежуючи скорочення чисельності населення до 20 відсотків до 2050 року. У той же час, населення буде швидко старіти, і розподіл за віковими групами буде набагато пропорційнішим. Очікується, що коефіцієнт співвідношення кількості осіб літнього віку до кількості населення працездатного віку зросте майже вдвічі до 2050 року, що в цілому відповідає тенденціям в інших країнах  регіону, але є набагато вищим порівняно з рештою країн світу", - йдеться у документі.

За всіх демографічних сценаріїв, очікується, що пенсійні видатки у відсотках ВВП в довгостроковій перспективі значно зростуть.

"У довгостроковій перспективі пенсійні витрати, як очікується, збільшаться приблизно на 6 відсотків ВВП на основі базового сценарію ООН, що передбачає середній рівень народжуваності. Проте зростання видатків може бути значно нижчим або вищим в залежності від того, чи відповідатиме демографічний прогноз сценарію з високим або низьким рівнем народжуваності відповідно. Ці прогнози повністю залежать від розвитку демографічної ситуації і базуються на припущеннях про незмінність політики. Вони також не враховують можливих поведінкових реакцій, які можуть виникнути, наприклад, від триваючого збільшення пенсійного віку для жінок", - зазначається у дослідженні.

Прогнозується, що коефіцієнт заміщення залишатиметься незмінним на рівні 2015-20. Це означає вищий рівень індексації інфляції, ніж той, що береться до уваги за чинними правилами, і компенсаторні збільшення середніх розмірів пенсій, що виникають в результаті природного зменшення кількості пенсіонерів, які отримують категоріальні надбавки і доплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-