Скасування абонплати за газ винесли на розгляд із порушенням закону - експерт

Скасування абонплати за газ винесли на розгляд із порушенням закону - експерт

Укрінформ
Рішення про скасування абонплати за газ, яке планується розглянути завтра, 10 квітня, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), винесене з прямим порушенням закону.

Про це у Фейсбуці написав експерт з питань енергетики, екс-член НКРЕКП Андрій Герус.

"Це пряме порушення статті 15 Закону про НКРЕКП. Вона прямо говорить, що проекти з обгрунтуваннями мають оприлюднюватися за 3 робочі дні до засідання. До завтра нуль робочих днів. А наступна стаття 16, пункт 2 говорить, що такі обговорення тарифів мають бути проведені за місцем надання послуг ліцензіатів, тобто по областях, де працюють різні облгази. Звісно, ніхто ніяких обговорень і не думав проводити", - наголосив експерт.

Герус підкреслив, що таке нехтування законом нинішним складом НКРЕКП є ще одним свідченням про необхідність його відставки у повному складі.

"Такі порушення закону практично у всіх тарифних рішеннях. Очевидно, що перш ніж давати більші повноваження, більшу незалежність, високі зарплати в кінці кінців, треба по суті змінювати комісію. Тобто повне перепризначення всіх по конкурсу. На тих, у яких є правосвідомість, правова культура, відповідальність", - наголосив експерт.

Як відомо, після запровадження абонплати за газ деякі місцеві ради, а також кілька фракцій у Верховній Раді України заявили про необхідність відставки нинішнього скаладу НКРЕКП, який був перепризначений Президентом України у березні 2017 року, після набуття чинності Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг".

Наприкінці березня поточного року фракція "Самопоміч" зареєструвала у Верховній Раді законопроект про повну ротацію чинного керівництва НКРЕКП.

Після запровадження абонплати за газ за переформатування Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, висловився також Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, деякі місцеві ради ухвалили рішення з вимогою до керівництва держави негайно скасувати рішення НКРЕКП щодо абонплати за газ.

Верховна Рада викликала для звіту з цього питання голову НКРЕКП, голову Антимонопольного комітету та голову НАЗК.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Антимонопольному комітету дослідити монопольне становище облгазів, а Мінекономіки - обгрунтованість розмірів абонплати за газ. За словами Прем'єра, згідно з аналізом, проведеним фахівцями, рішення про введення абонплати може обернутися зростанням платежів за газ для різних категорій споживачів від 1,3 до 3 разів.

У відповідь на це голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що ціна газу для населення залежить від рішень уряду, а не абонплати за газ. Водночас, Вовк припустив, що введення абонплати буде відтерміновано мінімум на три місяці.

10 квітня відбудеться засідання НКРЕКП, під час якого планується переглянути резонансне рішення про введення абонплати за газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-