Нацбанк не відмовиться від планів пом'якшити валютні обмеження - Гонтарева

Нацбанк не відмовиться від планів пом'якшити валютні обмеження - Гонтарева

Укрінформ
НБУ не відступиться від планів пом'якшення валютних обмежень, але на графік вплине те, що через "торговельну блокаду" дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зросте до 4,3 млрд доларів.

Про це голова НБУ Валерія Гонтарєва розповіла в інтерв'ю Укрінформу.

"Сьогодні реалії інші, і блокада є їх частиною, яка призведе, зокрема, до розширення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу до 4,3 млрд доларів цього року. Проте, нові реалії не скасують планів анонсованого пом'якшення валютних обмежень після підписання меморандуму з МВФ", - зазначила Гонтарєва.

Очільниця НБУ запевнила, що плани - пом'якшувати обмеження з експортно-імпортних операцій та прямих іноземних інвестицій - будуть втілюватися у життя, але темпи їх залежатимуть від поточної економічної ситуації. Валютну лібералізацію, підкреслила Гонтарєва, треба проводити за сприятливих умов, щоби не дестабілізувати валютний ринок.

 Говорячи про третій транш МВФ, Гонтарєва запевнила, що у разі ствердного рішення Ради директорів фонду, засідання якої призначено на 3 квітня, до отримання траншу вже чекати недовго - "зазвичай проходить кілька днів". За її словами, минулого тижня Національний банк та Міністерство фінансів вже узгодили на робочому рівні з експертами МВФ оцінки ефекту "торговельної блокади", і МВФ взяв надані українською стороною макроекономічні прогнози за основу для оновлення власних прогнозів.

Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-