У НБУ вважають, що про перемогу над інфляцією говорити зарано

У НБУ вважають, що про перемогу над інфляцією говорити зарано

Укрінформ
Попри зниження в 2016 році показника споживчої інфляції до встановленого Нацбанком цільового рівня говорити про подолання інфляції ще не можна.

Про це у статті для DT.UA пише голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Інфляцію не подолано тією мірою, коли про це можна казати, як про факт, що формує подальші тенденції. Рівень зростання споживчих цін не є достатнім показником", - зазначив він.

За словами економіста, зниження темпів зростання споживчих цін можна вважати результатом збігу кількох факторів, характерною ознакою і наслідком якого було скорочення грошової пропозиції на споживчий ринок переважно через тривале зниження доходів населення на тлі природно високого рівня пропозиції товарів і послуг.

Данилишин вважає, що дії НБУ не мали особливої антиінфляційної спрямованості. Якщо в 2014 і 2015 роках ключова ставка НБУ зростала, а монетарна пропозиція максимально стискалася, то динаміка курсу зводила всі ці зусилля нанівець. В 2016 році, при порівняльній стабілізації курсової динаміки, регулятор знизив ставку до 14%, давши монетарній пропозиції трохи "свободи". В результаті, монетарна база збільшилася на 13,6%, а грошова маса — на 10,8%.

Водночас, на думку економіста, дії Нацбанку не можна назвати такими, що провокували інфляцію.

Голова Ради НБУ зазначає, що зараз складно давати прогнози про те, наскільки довго вдасться зберегти низхідний тренд у споживчих цінах, хоча при відсутності серйозних економічних і політичних потрясінь динаміка цін не повинні відчувати настільки сильних прискорень, як у період 2014-2015 рр.

"Якщо НБУ не зможе зламати негативні тенденції у ставленні населення до банківської системи та національної валюти, стимулюючи повернення та істотне збільшення його коштів на банківських депозитах, то, на жаль, позитивні факти у ціновій динаміці можуть залишитися виключними і не перетворитися на бажаний тренд", - уклав він.

Нагадаємо, в кінці грудня 2016 року Рада Нацбанку затвердила Основи грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу, визнавши пріоритетною метою грошово-кредитної політики забезпечення цінової стабільності. Основним завданням НБУ на найближчі роки стане забезпечення інфляції нижче 10%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-