Кістіон: У Мінінфраструктури ніхто не

Кістіон: У Мінінфраструктури ніхто не "віджимав" Укрзалізницю

Укрінформ
Кабінет міністрів 18 січня передав Міністерству економічного розвитку повноваження з розроблення рішень щодо управління корпоративними правами ПАТ «Укрзалізниця».

За Міністерством інфраструктури й надалі залишається право формувати політику у сфері залізничного транспорту, розробки відповідних законопроектів і правил перевезень.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

«По-перше, прийняте Кабінетом міністрів рішення не було рішенням про «виведення ПАТ «Укрзалізниця» з підпорядкування Міністерства інфраструктури. Відповідно до законодавства (так було завжди) головним органом управління «Укрзалізницею» є Загальні збори в особі Кабінету міністрів. Так воно було, так воно і залишається незалежно від змін до Статуту. У Мінінфраструктури ніхто не відбирав і не «віджимав» «Укрзалізницю», не ставив «смотрящіх», не саджав нікого «на потоки» і не підпорядковував підприємство Мінекономрозвитку», - сказав він.

За його словами, суть змін полягає в тому, що розробка рішень щодо управління корпоративними правами УЗ згідно цього рішення буде обов'язком МЕРТ. Віце-прем'єр-міністр пояснив, що відтепер такі проекти рішень готуватиме компетентний орган, як це і прописано у законодавстві, а Міністр інфраструктури як член Кабінету міністрів має право брати участь у розробці цих проектів.

При цьому він зауважив, що прийматимуться рішення щодо таких проектів не одноосібно певним міністерством, а колегіально на засіданні уряду.

«Право формувати політику у сфері залізничного транспорту, розробка законопроектів, правил перевезень, тощо залишається за Мінінфраструктури, тут у них карт-бланш, ніхто їм не заважає проводити реформи, співпрацювати з УЗ на користь усієї держави», - підкреслив Кістіон.

Він також додав, що рішення Кабміну від 18 січня було ухвалене без попереднього широкого обговорення, оскільки стосувалося точкових змін до статуту однієї юридичної особи, тобто УЗ, а не зачіпало інтереси широких верств населення.

Урядовець наголосив, що за це рішення проголосували всі члени уряду, хоча міністр інфраструктури Володимир Омелян підтримав його за умови подальшого опрацювання Мінінфраструктури, висловивши бажання надіслати свої зауваження.

«Зверніть увагу, рішення ще не опубліковано. Тобто, Прем'єр-міністр не підписував його в авральному режимі, а чесно чекав на пропозиції і зауваження міністра. Це нормальна практика», - резюмував віце-прем'єр-міністр.

На запитання, чи має Омелян шанс у разі подання позову до суду щодо визнання незаконності зазначеного рішення, Кістіон відповів: «Що стосується позову до суду. Володимир Омелян має повне право і звертатися до суду, і анонсувати про це всіма доступними методами. Судова гілка влади у нас є незалежною, отже судді мають вирішити, чи були порушені закони. Проте хочу наголосити, що зміни, прийняті вищезгаданим рішенням уряду, є приведенням Статуту «Укрзалізниці» у відповідність до Господарського кодексу, Закону про «Акціонерні товариства», Закону «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та інших нормативно-правових актів. Поки зміни не вступили в силу, окремі положення Статуту суперечать чинному законодавству».

Він підкреслив, що рішенням Кабміну було приведено Статут УЗ у відповідність до чинного законодавства.

«Якщо якийсь суд вирішить скасувати таке рішення, можете самі зробити висновок щодо його справедливості та незаангажованості. Власне рішення про зміни до Статуту ще не набуло чинності. Але на сьогоднішньому засіданні Кабміну Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив на тому, що воно буде підписано і опубліковано» , - резюмував Кістіон.

Як раніше повідомлялося, 18 січня Кабінет Міністрів затвердив зміни до статуту ПАТ "Укрзалізниця". Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація, що це рішення спрямоване на виведення УЗ з-під підпорядкування Міністерства інфраструктури.

Нещодавно низка інтернет-видань, посилаючись на главу Мінінфраструктури Володимира Омеляна, повідомили, що міністр має намір наполягати на перегляді рішення Кабміну у зв'язку з порушенням Регламенту під час його прийняття. Крім того, Омелян не виключив, що може з цього питання звернутися до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-