Південмаш пропонує допрацювати процедуру корпоратизації КБ

Південмаш пропонує допрацювати процедуру корпоратизації КБ "Південне"

Укрінформ
На заводі "Південмаш" вважають, що ініційоване ДП "КБ "Південне" ім. М.К. Янгеля" приєднання заводу до нього шляхом створення державного концерну загрожує українській космічній галузі повною втратою конкурентоспроможності на світовому ринку.

Про це йдеться в офіційному повідомленні ДП "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова".

"Приєднання "Південмашу" до КБ "Південне" неминуче призведе до колапсу об'єднаного підприємства або господарського об'єднання під керівництвом КБ "Південне" і фактичному руйнуванню галузі в цілому", - зазначається в повідомленні.

На думку "Південмашу", колапс космічної галузі при такому підході неминучий через системний конфлікт інтересів двох підприємств. Він, зокрема, проявляється в тому, що КБ "Південне" в першу чергу зацікавлене займатися розробкою конструкторської документації, не зважаючи на потенційну комерційну перспективу проектів, що розробляються. Водночас ключовим інтересом заводу "Південмаш" є серійне виробництво продукції.

При цьому на підприємстві повідомляють, що через "недалекоглядну політику КБ "Південне" у підприємств галузі виникли проблеми з оновленням основних фондів, що, у свою чергу, спричинило істотне технологічне відставання від світових конкурентів. "Через відсутність відповідної технологічної і виробничої бази розробники вже не мають можливості застосовувати нові технології у своїх розробках. Усе це зменшує привабливість української космічної галузі як партнера по міжнародній кооперації, за якою, на наше переконання, майбутнє галузі", - констатують на «Південмаші».

Керівництво заводу вважає, що переламати кризові тенденції в космічній галузі зможе реформа: переведення підприємств з державної форми власності в акціонерну і подальша передача державних пакетів акцій в управління державної холдингової компанії.

"Ми пропонуємо допрацювати і ухвалити (розроблений за нашою участю) законопроект про особливості корпоратизації підприємств космічної галузі і невідкладно після його прийняття почати процедуру корпоратизації КБ "Південне" і "Південмаш", - наголошується в повідомленні.

Як відомо, на сайті КБ "Південне" було оприлюднено матеріал про доцільність його об'єднання з Південмашем з метою "виведення підприємства з кризи" шляхом його підпорядкування "Південному". Згідно із запропонованим бізнес-планом таке об'єднання, у разі керівної ролі КБ, забезпечить створення "потужного підприємства із замкнутим циклом розробки і виробництва ракето-космічної і оборонної техніки, яке зможе стати реальною основою і лідером вітчизняної космічної галузі". Більше того, вважають у "Південному", таке об'єднання зможе скласти конкуренцію провідним гравцям на міжнародному ринку космічних технологій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-