ТКЕ заборгували за газ

ТКЕ заборгували за газ "Нафтогазу" 7 мільярдів

Укрінформ
Теплопостачальні підприємства заборгували НАК "Нафтогаз України" близько 7 млрд грн за газ, решта боргу - це штрафи і пені, а також борги держави. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. 

"Усередині літа склалася дуже непроста ситуація із блокуванням рахунків ТКЕ, вона виникла переважно через те, що чинний раніше механізм розрахунків передбачав нарахування штрафів і пені на заборгованість. Загальний борг підприємств перед Нафтогазом досягнув 21 млрд грн, з них 6 млрд – це штрафи і пені. Близько 7 млрд – це безпосередній борг ТКЕ за газ. А решта боргу – це заборгованість держави перед ТКЕ, яка не має бути погашена перед Нафтогазом", - сказав Зубко 

За його словами, після ухвалення урядового закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості підприємств теплоенергетики та підприємств водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» з’явилася можливість реструктуризувати борги. 

"Вони накопичувалися не один рік і не були погашені на момент прийняття закону «Про ринок природного газу». У зв’язку з цим, рахунки теплопостачальних підприємств були заблоковані. Зараз складається список підприємств, які хочуть реструктуризувати свої борги, щоб вони не впливали на їх поточний фінансовий стан. ТКЕ можуть подати заявку і протягом 5 років оплатити свою заборгованість", - зазначив Зубко. 

Таким чином, зауважив він, частину боргу має погасити держава, а частина – це штрафи і пені, які будуть списані, якщо заборгованість буде погашена. За умови підписання договору про реструктуризацію додатково місцева влада несе гарантію, що цей борг буде сплачено. При цьому блокуються борги, які були створені по штрафах і пенях, більше того, нові штрафи і пені на реструктуризований борг нараховуватися не будуть. 

"Коли підприємство виплатить борг по газу, штрафи і пені будуть списані. Крім того, ми змінили постанову №217 – щоб залишати на підприємствах ті кошти, які необхідні для виплати заробітної плати та інвестиційної складової. Я думаю, що після проведення реструктуризації у нас з’явиться можливість залучати інвестиції міжнародних фінансових організацій для модернізації підприємств", - розповів віце-прем'єр. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-