Приват. Хроніка націоналізації

Приват. Хроніка націоналізації

Оновлюється
Укрінформ
Новина про націоналізацію Приватбанку буквально поставила Україну на вуха, але попри очікування, початком "платіжного апокаліпсису" не стала.

Президент, прем'єр, голова Нацбанку говорять про численні системні проблеми, що їх банк накопичував роками. Менеджмент (вже колишній) Привату про проблеми - ані пари з вуст, втім не скупиться на запевняння, що такий налагоджений механізм просто не може дати збій, хоч би як ним не керували.

Усі спікери єдині в одному: клієнти банку не постраждають, гроші не «згорять», кризи неплатежів не буде, й узагалі приватизація Приватбанку пройде зовсім непомітно…

Парубій просить не нагнітати політичну істерію навколо Привату

19.12.2016 13:45

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликає не політизувати ситуацію щодо націоналізації ПриватБанку.

Про це він сказав на засіданні Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чим системнішим буде наш підхід до процесів, які відбулися у ПриватБанку, тим більша послуга для наших громадян, які є вкладниками. Чим більше буде політичної істерії навколо цього питання, тим більше буде шкоди, наголошую, перш за все, рядовим вкладникам. Тому? давайте вести дискусію професійно і в даному випадку давайте уникати політичних оцінок. Я вважаю, це буде наш найбільший вклад для захисту громадян, які є вкладниками ПриватБанку", - сказав Парубій.

ЄС вітає націоналізацію ПриватБанку - Могеріні

19.12.2016 13:12

У Євросоюзі позитивно оцінюють націоналізацію ПриватБанку - як захід, спрямований на забезпечення фінансової стабільності в Україні.

Про це заявила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні після засідання Ради асоціації Україна-ЄС у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я знаю, що прем’єр-міністр Гройсман дуже прагнув бути тут. Я говорила з ним по телефону. Але я знаю, що він повинен залишатися в Києві сьогодні. Хочу використати цю можливість, щоб позитивно оцінити зусилля прем’єр-міністра, Президента, уряду у відновленні довіри у фінансовому секторі, що ми вбачаємо у сміливому рішенні націоналізації ПриватБанку», - наголосила високий представник ЄС.

Вона відзначила, що це сприятиме досягненню відповідних критеріїв усіма українськими банками, зробить банківський сектор міцнішим та стійкішим.

У ЄБРР підтримують рішення про націоналізацію ПриватБанку

19.12.2016 12:34

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримує рішення українського уряду націоналізувати ПриватБанк для захисту його вкладників - як фізичних, так і юридичних осіб. 

Про це зазначив президент ЄБРР Сума Чакрабарті,  йдеться в прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

 "Довгострокова стабільність «ПриватБанку» - найбільшого банку в Україні - є надзвичайно важливою для економічного здоров'я країни. Ми вважаємо правильним рішення його націоналізувати і готові надати українській владі експертну допомогу в разі необхідності", - сказав Чакрабарті.

Націоналізація, що відбувається у співробітництві з існуючими акціонерами, супроводжуватиметься належною рекапіталізацією та підтримкою ліквідності з боку держави для забезпечення стабільності фінансового стану та діяльності банку. 

"Ми цілком підтримуємо невпинну діяльність Національного банку України з реформування банківської системи та забезпечення ефективного управління у цьому секторі", - додав Чакрабарті.

Президентський законопроект про гарантії вкладникам Привату вже у Раді

19.12.2016 11:40

Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради  як невідкладний законопроект, що надає додаткові гарантії вкладам громадян у Приватбанку, які мають бути такі ж, як для Ощадбанку.

Про це йдеться в коментарі Глави держави щодо переходу ПриватБанку у власність держави, опублікованому на сайті Глави держави.

"Для посилення захисту вкладників Приватбанку я подав до Верховної Ради законопроект, що надає додаткові гарантії вкладам громадян у цій установі. Вони будуть такі ж самі, як для Ощадбанку - як для банку, що на 100 відсотків належить державі", - заявив Президент.

Глава держави закликав клієнтів ПриватБанку зберігати спокій: "Нова адміністрація вже бере всі важелі управління у свої руки. Прямо зараз, у ці години і хвилини".

Порошенко наголосив, що за переходом ПриватБанку в державну власність стоїть прагнення зберегти гроші вкладників та "примножити їх в успішному банку".

"В ситуації, що склалася, влада ухвалила єдино правильне рятівне рішення - зберегти ваші гроші та примножити їх в успішному банку. Гарантією того, що так буде й надалі, є наша взаємна довіра і співпраця.  Ще раз наголошую, це - наша спільна справа", - заявив Президент.

Гройсман: Над націоналізацією Привату працює спільна команда НБУ, ФДМУ і Мінфіну

19.12.2016 11:38

У ПАТ "Приватбанк" працює спільна команда з представників Національного банку, Фонду гарантування вкладів і Міністерства фінансів, що забезпечує його передачу в державну власність.

Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив у своєму зверненні до співвітчизників, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз у ПриватБанку працює спільна команда, яка складається з представників НБУ, Фонд гарантування вкладів і представників Мінфіну», - сказав Гройсман.

 За його словами, ця команда технічно забезпечує передачу банку в державну власність. «Власники та менеджмент ПриватБанку пообіцяли максимально сприяти цьому процесу", - додав Прем'єр.

Порошенко каже, що сформувати новий менеджмент Привату допоміг ЄБРР

19.12.2016 11:25

Для управління ПриватБанком, який перейшов у державу власність, вже найнято нову високопрофесійну групу фахівців, до формування якої долучився, в тому числі, і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Про це йдеться в коментарі Президента України Петра Порошенка щодо переходу ПриватБанку у власність держави, опублікованому на сайті Глави держави.

"Для управління банком уже найнято нову високопрофесійну групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі і Європейський банк реконструкції та розвитку. Цій команді, Національному банку, Міністерству фінансів поставлено завдання забезпечити плавний перехід, стабільну роботу та обслуговування клієнтів у звичному режимі", - заявив Президент.

За його словами, передусім новий менеджмент має подбати про безперебійне обслуговування соціально чутливих клієнтів: "Маю на увазі тих, хто живе від зарплати до зарплати, хто отримує через банк пенсії, стипендії, хто переказує гроші на лікування тощо".

Глава держави наголосив, що в цілому ніхто не повинен постраждати від зміни власника.

"Рішення про перехід банку у власність та управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений, і жоден з них не постраждав. А гроші - щоб опинилися у більшій безпеці ніж будь-коли", - заявив він.

Гройсман пояснив, чому уряд вирішив націоналізувати Приват

19.12.2016 11:16

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо переходу ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність заради забезпечення стабільності у фінансовій системі країни.

Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив у своєму зверненні до співвітчизників, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми прийняли це рішення, керуючись перш за все тим, щоб забезпечити стабільність банківської системи України та захистити гроші громадян України», - сказав Гройсман.

Він нагадав, що, за оцінками НБУ, розрив між сформованими резервами та кредитними ризиками станом на сьогодні сягнув майже 150 млрд грн, що поставило під загрозу подальше обслуговування клієнтів банку.

«У першу чергу мова йде про понад 3 млн пенсіонерів, понад 5 тис. студентів та 1 млн 600 тис. соціально незахищених громадян.  Мова йде також про понад 3,5 млн зарплатних рахунків по обслуговуванню 500 тисяч фізичних осіб-підприємців», - підкреслив глава уряду.

Зрозуміло, наголосив Прем’єр, що ситуація із Приватбанком могла мати вкрай негативні наслідки для всієї фінансової та банківської системи України. "Таким чином, учорашнім рішенням ми захистили майже 20 млн клієнтів банку, громадян України, а також фінансову стабільність нашої держави», - підкреслив Прем’єр.

Кабінет України на засіданні в неділю розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки і оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність.

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Проблеми Приватбанку накопичувалися роками - Президент

19.12.2016 11:07

Проблеми ПриватБанку накопичувалися роками, а його акціонери не змогли знайти ресурси для виконання обов'язкової програми докапіталізації.

Про це йдеться ву коментарі Президента України Петра Порошенка щодо переходу ПриватБанку у власність держави, опублікованому на сайті Глави держави.

"Заходів, яких протягом останніх двох років вживали приватні власники та топ-менеджери, виявилося недостатньо. Проблеми ПриватБанку накопичувалися роками. В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов'язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала", - заявив Президент.

За його словами, у результаті виникла пряма загроза як самому банку, так і всій банківській системі України: "Це очевидно нам самим. І з цього приводу протягом останніх шести місяців серйозну стурбованість постійно висловлювали наші ключові фінансові партнери - Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та інші".

Відтак очевидно, що єдиним способом зберегти банк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів є його перехід у власність держави, зазначив Глава держави.

"Альтернатива виглядала б безвідповідальною, бо вона означала заплющити очі, сховати голову у пісок і чекати, поки банк впаде", - додав Порошенко.

Порошенко: Держава гарантує клієнтам Приватбанку цілісність їхніх грошей

19.12.2016 10:57

Держава гарантує клієнтам Приватбанку недоторканність і цілісність їхніх грошей.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко в коментарі щодо переходу ПриватБанку у власність держави, опублікованому на сайті Глави держави.

"Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам ПриватБанку недоторканність і цілісність їхніх грошей. В основі нашого рішення - порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі", - заявив Президент.

Він зазначив, що вважає своїм прямим обов'язком роз'яснити суть тих кроків, які вчора та сьогодні здійснені щодо ПриватБанку". "Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України - фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад п'ятдесятьох відсотків усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні", - зазначив  Порошенко.

За його словами, опосередковано від стану справ у цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні - "настільки він великий, чи, як кажуть фахівці, системний".

"Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків. Саме тому ми вдаємося до безпрецедентного рішення - його переходу в cтопроцентну державну власність", - наголосив Президент.

Гонтарева заспокоїла: в усіх банкоматах Привату буде достатньо готівки

19.12.2016 10:40

Усі банкомати ПриватБанку матимуть достатньо коштів.

Про це на брифінгу сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі банкомати будуть мати достатньо коштів. Всі банкомати інших банків теж працюють з банкоматами і з картками ПриватБанку і теж мають достатньо коштів. Національний банк поповнить сьогодні необхідну ліквідність, ми поповнимо як безготівкову, так і готівкову", - поінформувала Гонтарева та додала, що жодних підстав для хвилювань наразі просто немає.

Читайте також: Гонтарева пояснила причину націоналізації ПриватБанку

Кабінет міністрів України на засіданні 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПАТ "ПриватБанк". Відповідно до цього рішення 100% акцій банку належатимуть державі в особі Міністерства фінансів. Це гарантує клієнтам ПриватБанку захист розміщених у ньому коштів та заощаджень, допоможе уникнути системних ризиків для банківського сектору та стане запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

Коментар Президента щодо переходу «Приватбанку» у власність держави

19.12.2016 10:40

Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою.

Дорогі співвітчизники!

Вважаю своїм прямим обов'язком роз'яснити суть тих кроків, які вчора та сьогодні здійснені щодо «Приватбанку».

Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України – фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад п'ятдесятьох відсотків усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Опосередковано від стану справ в цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні – настільки він великий, чи, як кажуть фахівці, системний.

Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків. Саме тому ми вдаємося до безпрецедентного рішення – його переходу в cтопроцентну державну власність.

Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканість і цілісність їхніх грошей.

В основі нашого рішення – порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі.

Заходів, яких протягом останніх двох років вживали приватні власники та топ-менеджери, виявилося недостатньо. Проблеми «Приватбанку» накопичувалися роками. В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов'язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала.

Виникла пряма загроза як самому банку, так і всій банківській системі України. Це очевидно нам самим. І з цього приводу протягом останніх шести місяців серйозну стурбованість постійно висловлювали наші ключові фінансові партнери – Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та інші. 

Відтак очевидно, що єдиним способом зберегти банк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів є його перехід у власність держави. Альтернатива виглядала б безвідповідальною, бо вона означала заплющити очі, сховати голову у пісок і чекати, поки банк впаде.

Саме тому протягом останніх годин Рада національної безпеки і оборони, Національний банк, Кабінет Міністрів та Міністерство фінансів ухвалили всі юридично-формальні рішення для переходу «Приватбанку» у повну державну власність. І саме ці рішення і врятували і банк, і банківську систему.

Новим власником стає держава в особі Міністерства фінансів. Щодо старих, приватних власників, то принципово важливою для нас є їхня відповідальна позиція, яка зафіксована у їхніх же листах до Уряду і Національного банку. Там чорним по білому написано, що вони визнають необхідність та доцільність екстраординарного кроку та цілком підтримують перехід «Приватбанку» у власність держави.

Для управління банком вже найнято нову високопрофесійну групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Цій команді, Національному банку, Міністерству фінансів поставлено завдання забезпечити плавний перехід, стабільну роботу та обслуговування клієнтів у звичному режимі.

В першу чергу новий менеджмент має подбати про безперебійне обслуговування соціально чутливих клієнтів. Маю на увазі тих, хто живе від зарплати до зарплати, хто отримує через банк пенсії, стипендії, хто переказує гроші на лікування, тощо. 

Але в цілому ніхто не повинен постраждати від зміни власника. Рішення про перехід банку у власність та управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений, і жоден з них не постраждав. А гроші – щоб опинилися у більшій безпеці, ніж будь-коли.

Для посилення захисту вкладників «Приватбанку» у якості невідкладного я подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі. Вони будуть такі ж самі, як для «Ощадбанку» – як для банку, що на сто відсотків належить державі.

Звертаюся до вас, шановні  клієнти «Приватбанку», – зберігайте спокій. Нова адміністрація вже бере всі важелі управління у свої руки. Прямо зараз, в ці години і хвилини.

Дорогі співвітчизники!

В ситуації, що склалася, влада ухвалила єдино правильне рятівне рішення – зберегти ваші гроші та примножити їх в успішному банку. 

Гарантією того, що так буде і надалі, є наша взаємна довіра і співпраця.  Ще раз наголошую, це – наша спільна справа.

Слава Україні!

Гонтарева пояснила причину націоналізації ПриватБанку

19.12.2016 10:25

Акціонери не виконали програму докапіталізації, тому Національний банк, зважаючи на системну важливість банку, ініціював входження держави у капітал банку.

Про це на брифінгу сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дотримання законодавства, нормативів та планів капіталізації є принциповим для стійкого розвитку банків та фінансової стабільності країни. Акціонери не виконали програму докапіталізації, тому Національний банк України, зважаючи на системну важливість банку, ініціював входження держави у капітал банку", - зазначила Гонтарева.

Вона зауважила, що ситуація під контролем, адже ПриватБанком уже управляє держава, та додала, що перехід банку в державну власність відбудеться відповідно до ст. 41,1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Кабінет міністрів України на засіданні 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПАТ "ПриватБанк". Відповідно до цього рішення 100% акцій банку належатиме державі в особі Міністерства фінансів. Це гарантує клієнтам ПриватБанку захист розміщених у ньому коштів та заощаджень, допоможе уникнути системних ризиків для банківського сектору та стане запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

У Гонтаревої двічі на день звітуватимуть щодо стану справ у Приватбанку

19.12.2016 10:15

Перший заступник голови Національного банку України Яків Смолій двічі на день звітуватиме щодо поточного стану справ у Приватбанку.

Про це на брифінгу заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Після стабілізації Привату держава його продасть - Данилюк

«Мій перший заступник Яків Смолій уже там, каже, що все під контролем, все працює. Ми започаткували ідею, що двічі на день він даватиме прес-конференції щодо поточної ситуації в банку. Тільки сьогодні зранку ми побачимо баланс, який вони закриють у п’ятницю», - сказала Гонтарева.

НБУ та Фонд гарантування визначають місцезнаходження активів Привату

19.12.2016 10:13

Понад 100 представників Національного банку та Фонду гарантування вкладів нині перебувають в офісі ПриватБанку в Дніпропетровську та визначають місцезнаходження активів банку.

Про це на брифінгу заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз команда Національного банку та Фонду гарантування вкладів, понад 100 осіб, знаходяться у ПриватБанку у Дніпропетровську. І вся власність, всі програми, все програмне забезпечення, всі основні фонди цього банку, - ми будемо визначати, де воно знаходиться", - зазначила керівник Нацбанку.

Читайте також: Після стабілізації Привату держава його продасть - Данилюк

Гонтарева не змогла надати відповідь, де перебуває програмне забезпечення Приват24.

«Я вам не можу сказати. Але якщо ви подивитеся на Ощад24, Райфайзен24, Альфа24, ви зрозумієте, що вони не дуже відрізняються. Це був маркетинговий хід, що Приват24 є найкращим», - сказала Гонтарева.

Гонтарева: Ми захистили вклади 20 мільйонів громадян

19.12.2016 09:53

Перехід ПриватБанку у 100% державну власність дасть змогу захистити вклади 20 мільйоніів громадян, а також кошти 500 тис. осіб-підприємців і 600 підприємств.

Про це на брифінгу заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк відніс ПриватБанк до категорії неплатоспроможних та звернувся до уряду з пропозицією передати цей системний банк у державну власність. Ми дуже раді, що Кабінет міністрів підтримав наше звернення та ухвалив рішення про перехід ПриватБанку в 100% державну власність. Це дасть країні можливість гарантувати всім вкладникам їх заощадження, а бізнесу – їх кошти», - сказала Гонтарева.

За її словами, це також сприятиме усуненню загроз для фінансової стабільності країни.

«Ми переконані, що перехід банку в державну власність – це єдина можливість врятувати кошти вкладників та зберегти фінансову стабільність. У такий спосіб ми захищаємо понад 20 млн громадян України, які зберігають і обслуговують кошти в цьому банку», - зазначила Гонтарева.

Вона уточнила, що передусім мова йде про 3,2 млн пенсіонерів, понад 500 тис. студентів, 1,6 млн інших соціально незахищених громадян.

«Не втратять свої кошти та зможуть надалі безперебійно працювати 500 тис. осіб-підприємців, а також 600 підприємств від малих до великих. А 3,6 млн працівників збережуть доступ до своїх заробітних плат, серед яких 2,2 млн працівники бюджетних установ, та 1,4 млн працівників комерційних організацій», - додала Гонтарева.

Після стабілізації Привату держава його продасть - Данилюк

19.12.2016 10:02

Після того, як ПриватБанк повністю стабілізується та почне реалізовувати свій стратегічний план розвитку, держава планує його продати.

Про це на брифінгу сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У планах держави не є бути власником такої великої частки в банківському секторі, тому після того, як банк стабілізується та повністю почне реалізовувати свій стратегічний план розвитку, держава планує цей банк продати", - сказав Данилюк.

Гонтарева каже, що націоналізація Привату не вплине на валютний ринок

19.12.2016 09:45

У Національному банку впевнені, що націоналізація Приватбанку не вплине на валютний ринок та інфляцію.

Про це на брифінгу сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не очікуємо значного відтоку депозитів з Приватбанку і ми не передбачаємо суттєвого впливу цього фактору на валютний ринок та на рівень інфляції", - зазначила Гонтарева.

Приватбанк не буде обслуговувати юросіб лише 19 грудня - Гонтарева

19.12.2016 09:27

Приватбанк лише на один день, на 19 грудня, призупиняє обслуговування клієнтів юридичних осіб.

Про це на брифінгу сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тимчасово, на один день, 19 грудня ми призупиняємо обслуговування клієнтів юридичних осіб, але це зумовлено суто технічними питаннями", - сказала Гонтарева.

Читайте також: Націоналізація Приватбанку дасть змогу зберегти кошти вкладників – Данилюк

Вона додала, що інших обмежень для клієнтів не передбачено.

Націоналізація Приватбанку дасть змогу зберегти кошти вкладників – Данилюк

19.12.2016 09:22

Рішення Кабінету міністрів щодо націоналізації Приватбанку дасть змогу стабілізувати банк, зберегти кошти вкладників банку, а також забезпечити стабільність фінансової системи країни.

Про це на брифінгу сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вчора уряд прийняв дуже важливе рішення про входження держави до капіталу Приватбанку, відтепер банк належить державі в особі Міністерства фінансів", - сказав Данилюк.

Він наголосив, що таке рішення сприятиме стабілізації банку, збереженню коштів вкладників банку, а також забезпеченню стабільності фінансової системи країни.

"Завдяки передачі у державну власність банк продовжує працювати", - наголосив Данилюк.

"Приватбанк" на день призупинить корпоративні платежі

19.12.2016 07:04

"Приватбанк" на день призупинить корпоративні платежі, що є технічною необхідністю, обумовленою процедурою зміни контролю та законодавством.

Про це на сторінці в Facebook повідомила проектний менеджер реформ фінансового сектора в Національній раді реформ Вікторія Страхова.

"Клієнти ПриватБанк дійсно звикли до миттєвих платежів, тому звістка про те, що платіжки, які прийшли 19 числа, будуть виконані 20 числа, викликає невдоволення. Так, буде зупинка на один день корпоративних платежів. Це ніяк не пов'язано ні з ліквідністю, ні з будь-якими іншими показниками банку. Це технічна необхідність, обумовлена процедурою зміни контролю та особливостями законодавства", - заявила вона.

Страхова зазначила, що за законодавством, міжбанківські перекази виконуються протягом до трьох операційних днів, а внутрішньобанківські... до двох операційних днів. Тож ПриватБанк "навіть в процедурі зміни контролю, яка відбувається вперше в Україні (а за обсягом такого Банку, мабуть, і в Європі)" забезпечує більш швидкі платежі, ніж передбачено законодавчо.

"Це стало можливим завдяки співпраці менеджменту банку та уповноважених осіб держави", - наголосила проектний менеджер.

У Приватбанку передбачають, що банк очолить екс-міністр фінансів Шлапак

19.12.2016 01:41

Після націоналізації "ПриватБанку" його головою правління буде призначений екс-міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Про це на своїх сторінках у Facebook написали перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський та директор з інформаційних технологій банку Дмитро Дубілет.

"У банку з'явиться новий голова правління, Олександр Шлапак, який сформує нову команду топ-менеджерів. Стара команда готова і буде надавати їм всіляку підтримку", - повідомив Гороховський.

«Новим головою правління банку стає Олександр Шлапак (це чудова новина!), який повинен незабаром сформувати нову команду топ-менеджерів. Формально, перехідний період, протягом якого ми будемо вводити в курс справи нову команду, буде тривати кілька місяців», - написав Дубілет.

Олександр Шлапак вже працював в Приватбанку з 1993 по 1998 рік: він займав посаду директора Львівської філії, директора Західного головного управління та заступника голови ради банку, зазначає Економічна правда.

У 1998 році Шлапак пішов в уряд радником віце-прем'єра з питань економіки. У 2001-2002-му займав посаду міністра економіки. У 2003-2006 - заступник голови НБУ та глава Держказначейства. З 2007 по 2010 Шлапак був одним з керівників Секретаріату президента Віктора Ющенка.

З 27 лютого 2014 по 2 грудня 2014 року займав посаду міністра фінансів.

Дубілет: у "Приватбанку" все буде, як було завжди

19.12.2016 00:55

Після націоналізації "Приватбанку" всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк буде працювати в стандартному режимі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор з інформаційних технологій "Приватбанку", син голови правління АКБ «ПриватБанк» Дмитро Дубілет.

"Дорогі друзі, сьогодні "Приватбанк" стає державним банком. Це несподівана новина (в тому числі для мене, повірте), але хвилюватися не потрібно", - написав він.

За словами Дубілета, всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені. Це гарантує держава.

Крім того, він пояснив, чому так сталося: "З тих пір, як почалася війна, наш банк пережив сім інформаційних атак. Будь-який інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка розпочалася тиждень тому, була найважчою. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих клієнтам в банкоматах і відділеннях".

Останньою атакою, за словами Дубілета, яка зіграла ключову роль, був випуск новин на "Інтері", в якому йшлося про те, що в понеділок "ПриватБанк" призупинить всі платежі.

"Власне, рішення про добровільну і мирну передачу банку у володіння державі було прийнято рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми можемо не пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти", - зазначив Дубілет.

Також, за його словами, банк і надалі буде працювати в стандартному режимі.

"Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. У нас все працює, як годинник. У головному офісі та у відділеннях залишаються ті ж професіонали. У банку створена унікальна корпоративна культура. Все це нікуди не дінеться", - написав Дубілет.

Уряд: "Приватбанк" переходить у стовідсоткову власність держави

18.12.2016 23:34

Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни.

Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті уряду.

Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, Уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність.

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні Уряду, та Міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до Уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі.

В Уряді виходять із того, що ухвалене ним відповідальне рішення врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-