В АМКУ пояснили, як стягнуть з Газпрому 85 мільярдів

В АМКУ пояснили, як стягнуть з Газпрому 85 мільярдів

Укрінформ
Антимонопольний комітет України позиватиметься до Газпрому, якщо останній не виплатить штраф у розмірі 85 млрд грн, накладений регулятором.

Про це на прес-конференції Антимонопольного комітету України "Підсумки за результатами діяльності АМКУ у ПЕК, фінансовому секторі, сфері обігу підакцизних товарів" сказав голова комітету Юрій Терентьєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оскільки є рішення АМКУ, яким накладено штраф, це рішення підлягає виконанню. Якщо рішення не виконано добровільно з боку Газпрому, буде звернення до суду з боку АМКУ щодо примусового стягнення цього штрафу», - сказав Терентьєв.

За його словами, комітет перейде до таких дій після того, як Газпром вичерпає всі можливості для оскарження рішення АМКУ в судах України.

«Процедура щодо Газпрому та штрафу в розмірі 85 млрд, який був на нього накладений, не відрізнятиметься від процедури покарання порушника на кшталт місцевого регіонального обленерго. Стягнення цього самого штрафу з Газпрому відбуватиметься у той самий спосіб, як щодо іншого порушника», - зазначив голова Комітету.

Він також відмітив, що в АМКУ можуть виникнути певні технічні ускладнення, пов’язані з тим, що основні активи суб’єкта знаходяться поза межами території України. «Буде юридично непросто практичне виконання цього рішення, але ми будемо працювати», - пообіцяв Терентьєв.

Як повідомлялося, у січні 2016 року АМКУ виставив Газпрому штраф в 85 млрд грн (близько $3,4 млрд) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Рішення було прийнято в рамках виконання доручення уряду, а також у світлі офіційних звинувачень Європейської Комісії, висунутих Газпрому, в зв'язку з його домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

12 квітня 2016 року Газпром вирішив оскаржити це рішення, зареєструвавши позов в Господарському суді Києва. Однак суд відхилив позов російського монополіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-