Україна заявить у Стокгольмі, що РФ знижує тиск у «трубі»

Україна заявить у Стокгольмі, що РФ знижує тиск у «трубі»

Укрінформ
Україна має намір 26 серпня подати до Стокгольмського арбітражу факти про зниження тиску в газотранспортній системі на східному кордоні, через що були понижені обсяги транзиту російського газу до країн Європейського Союзу.

Про це в інтерв'ю в ефірі 5 каналу заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

«Мало місце пониження тиску у ГТС та падіння обсягів транзиту наприкінці липня. Наразі ситуація вирівнялася, і тиск відповідає мінімальній нормі, яку ми повинні отримувати на східному кордоні. Нафтогаз підключився до платформи ENTSOG, що дозволяє в реальному часі інформувати всіх учасників про наші проблеми, тиски, обсяги», - зазначив Коболєв.

За його словами, до європейської комісії були одразу надані всі листи.

«Буквально вчора я зустрічався з представниками Єврокомісії, відповідальними за газовий ринок, яким ми повідомили про проблеми і необхідність моніторингу. На нашу думку, це додало ваги до рішення, яке нещодавно прийняли партнери по Північному потоку-2», - заявив Коболєв.

Він нагадав, що європартнери можуть фактично припинити свою участь у проекті Північний потік-2.

«Польща зіграла в цьому важливу роль. Ми передавали інформацію нашим польським колегам. Але й усі східноєвропейські країни зіграли тактику спротиву. Ми пояснювали, що Північний потік-2 є троянським конем. Це додасть козирів Росії і послабить вплив ЄС на країни Східної Європи», - наголосив Коболєв.

Голова НАК також підкреслив, що для України важливо виконувати всі транзитні зобов'язання в повному обсязі, тоді ми збережемо статус транзитної країни.

Коболєв не виключив, що Україна заявить про факти зниження тиску 26 серпня у Стокгольмському арбітражі, коли ми робитимемо останнє подання перед розглядом справ.

«Це буде перелік усіх інформаційних матеріалів по арбітражу для розгляду за нашим позовом щодо транзиту природного газу. Усний розгляд справи планується на кінець листопада поточного року», - зазначив Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-