НАЗК: Недоліки для отримання сертифікату е-декларування вже усувають

НАЗК: Недоліки для отримання сертифікату е-декларування вже усувають

Укрінформ
Процедура щодо усунення недоліків для отримання сертифікату відповідності комплексної системи захисту інформації вже розпочалася.

Про це на брифінгу в понеділок заявила голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Розпочалися процедури щодо узгодження і зняття оцих зауважень (щодо атестату відповідності комплексної системи захисту інформації. - Ред.) За результатами роботи з усунення недоліків, яка може розтягнутися в часі, або навпаки, бути здійснена у найкоротший час, Держспецзв'язок скличе засідання експертної ради, і після обговорення буде прийнято рішення про видачу відповідного акту", - сказала Корчак.

Вона пояснила, що наявність у системи е-декларування відповідного атестату, який "просто засвідчує якість продукту", передбачена в  нормативному акті, розробленому НАЗК і завіреному  Мін'юстом. 

За словами Корчак, Держспецзв'язок вимагав "так би мовити, спеціальну інструкцію" для тих технічних працівників, які забезпечуватимуть систему е-декларування. Вона запевнила, що зараз  йдеться не про розробку "чогось нового", а про доопрацювання цієї інструкції.

"Ми говоримо про те, що потрібно усунути певні недоліки. І чим швидше вони будуть усунуті, тим швидше ми отримаємо атестат відповідності. Він потрібен не для повноцінної роботи системи електронного декларування, а для того, щоб уже зняти будь-які питання доказової бази того, що цю систему здатні зламати чи не здатні, чи відповідає вона тим функціям, які прописані в технічному завданні, чи не відповідає. Це просто додаткове підтвердження якості цієї системи", - зазначила голова НАЗК.

За словами Корчак, сьогодні систему е-декларування напряму пов'язують із кримінальною відповідальністю за неправдиву інформацію, хоча насправді НАЗК є центром обробки інформації, яка може в подальшому слугувати основою для вжиття превентивних заходів на зразок внесення припису, ініціювання службового розслідування і складення протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо за результатом такої аналітичної роботи будуть виявлені ознаки корупції у діях посадової особи або виявлений факт умисного подання недостовірної інформації, тоді ці матеріали передаються НАБУ, яке їх розглядає і направляє чи не направляє до суду.

"Тому для того, щоб у майбутньому були реалізовані механізми кримінальної відповідальності саме за умисне подання недостовірної інформації в деклараціях, необхідно, щоб спочатку НАЗК накопичило у своїй базі даних відповідну інформацію. Тому ми говоримо, що сьогодні стався історичний момент - Україна стала на шлях запуску системи електронного декларування. І далі ця система поповнюватиметься новими деклараціями. Сьогодні декларуються статки за 2015 рік, наступного - за 2016 і так далі", - заявила Корчак.

Вона зауважила, що НАЗК не проводить моніторингу і співставлення даних е-декларування з поданими посадовцями у квітні паперовими деклараціями.

"Однак та інформація, яку ви вже завтра зможете побачити на публічному ресурсі агентства, буде основою для вивчення для представників ЗМІ та всіх зацікавлених осіб", - зазначила Корчак.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до рішення Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів - декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців - починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Усі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

11 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-