Зрив запуску е-декларування загрожує гривні - Шабунін

Зрив запуску е-декларування загрожує гривні - Шабунін

Укрінформ
Голова правління "Центру протидії корупції" (ЦПК) Віталій Шабунін заявляє, що запущено лише подання електронних декларацій, а не комплексну систему.

Про це він заявив на брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Система е-декларування не запрацювала,  як того вимагає експертне середовище і як це передбачено в законі. Працює подання декларацій, за брехню в яких немає відповідальності, бо система - це покарання за брехню в деклараціях, тому система не запущена, це гра словами", - сказав Шабунін.

Він нагадав, що через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадовців, які опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

Шабунін зазначив, що наразі від різних спікерів можна почути "дуже багато маніпуляцій" стосовно нарікань на програмне забезпечення. Водночас, за його словами, у документі Держспецзв'язку зауважень до програмної частини немає. "Я наголошую, що в письмовому вигляді зауважень немає. Все інше - казки", - підкреслив голова правління ЦПК.

На його переконання, у Держспецзв'язку немає жодної причини - "ані програмної, ані юридичної, ніякої" - не дати системі електронного декларування атестат технічної безпеки.

"Це (атестат. - Ред.) може бути дано через дві години, три години, два дні, два тижні, двадцять років. Це питання не юридичне, а політичне", - переконаний Шабунін.

Він також акцентував на тому, що через зрив запуску системи е-декларування у повному обсязі Україна не отримає "критично важливої" допомоги від МВФ, що в свою чергу загрожує знеціненням гривні.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до рішення Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів - декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців - починаючи від Президента, глави уряду, міністрів, народних депутатів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Усі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

11 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно розпочнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-