Голова Нацкомісії прокоментував

Голова Нацкомісії прокоментував "епідемію мораторіїв на тарифи ЖКГ"

Укрінформ
Ініціаторам "епідемії мораторіїв" на житлово-комунальні тарифи слід пам'ятати про те, що у їх структурі 70% - це складові, які закладаються саме місцевими владами.

На цьому наголосив у Facebook голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк.

"До 70% рахунку в містах, а саме централізоване опалення, гаряча вода і холодна вода напряму залежить від органу місцевого самоврядування - мера, його профільних заступників, депутатів тощо", - зазначив Вовк.

З розміщеної Вовком інфографіки випливає, що базові значення, на основі яких формується тариф, подаються саме місцевими владами. Зокрема, це узгодження планових обсягів виробництва, транспортування та реалізації енергії; затвердження температурного графіку роботи теплової мережі; встановлення місцевих податків і зборів, зокрема, ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території; визначення орендної плати за орендоване комунальне майно; погодження штатного розпису комунальних підприємств, де зазначено основна (мінімальна) заробітна плата, коефіціенти співвідношень розмірів мінімальних місячних посадових окладів і додаткова заробітна плата, премії, надбавки та кількість працівників та інше.

На підставі цих складових ліцензіантами НКРЕКП, відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", виконують розрахунки тарифів.

І лише на останньому етапі НКРЕКП розглядає розрахунки і встановлення тарифів та затверджує їх своїм рішенням.

При цьому Вовк попередив, що у разі ухвалення рішення про зниження тарифів різниця між фактичною вартістю послуг та встановленими тарифами, буде у непрозорий спосіб покриватися за рахунок самих громадян (дотаціями з бюджету).

"Відповідальність за заниження тарифів, що виллється у різницю в тарифах, буде покриватися громадянами, і, ймовірно, розслідуватися правоохоронними органами у випадку зловживань. Комісія виступає категорично проти дійсно непрозорого механізму різниці в тарифах, що практикувався до 2015 року", - зазначив Вовк.

Він також застеріг від можливих негативних наслідків таких рішень для мереж комунальної інфраструктури населених пунктів.

"Відповідальність за заниження тарифів, що виллється у повну руйнацію мереж і надання неякісних послуг, буде персональною відповідальністю мера і керівників коммунальних підприємств, яких вони призначають", - наголосив голова НКРЕКП.

Нагадаємо, 7 липня Київська міська рада наклала мораторій на підвищення з 1 липня тарифів на житлово-комунальні послуги у столиці.

А 13 липня депутати міськради Дніпра ухвалили рішення з 1 серпня на рік заборонити запровадження підвищених тарифів на послуги у житлово-комунальній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-