Мін’юст розповів, як демонополізував реєстрацію майна та бізнесу

Мін’юст розповів, як демонополізував реєстрацію майна та бізнесу

Укрінформ
Реформу щодо демонополізації повноважень у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес завершено успішно.

Про це під час засідання уряду заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Готова відзвітувати про те, що реформу, яка стосується децентралізації та демонополізації повноважень у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес завершено успішно. Близько року тривала реалізація даної реформи, але з 1 травня цього року Міністерство юстиції і територіальні органи юстиції більше не виконують функцію по реєстрації майна та бізнесу", - сказала Севостьянова.

За її словами, завдяки реалізації цієї реформи, перш за все, зруйновано монополію, яка завжди асоціюється з корупцією. Реформа також сприяє доступності і розширенню кількості точок по країні, де можна зареєструвати майно та бізнес. Наразі цю функцію виконують місцеві органи влади, нотаріуси та акредитовані суб’єкти.

"Крім передачі даної функції і додаткових повноважень, ми передаємо і кошти - відсоток від даної адміністративної послуги надходить безпосередньо до місцевих бюджетів, що дає можливість у майбутньому громаді розпоряджатися цими коштами на їх потреби", - зауважила вона.

Перший заступник міністра юстиції також підкреслила, що загалом реформа включає у себе багато інших складових, крім розширення кола суб'єктів, які можуть виконувати функцію реєстрації, зокрема, уніфікацію процедур держреєстрації юридичних осіб, громадських формувань та реєстрації бізнесу, а також принцип екстериторіальності.

"Ми також запровадили можливість подачі електронних документів для проведення реєстраційних дій, скоротили їх перелік, у тому числі за рахунок отримання необхідних нам паперів від інших державних органів в електронній формі, тож громадянин тепер не повинен передавати їх самостійно", - наголосила Севостьянова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-