У нового міністра немає іншого шляху, крім демонополізації ДТЕК – Демчишин

У нового міністра немає іншого шляху, крім демонополізації ДТЕК – Демчишин

Укрінформ
Новий міністр енергетики і вугільної промисловості піде шляхом демонополізації компанії ДТЕК, яка на сьогодні володіє 70% ринку теплової генерації України.

Такий прогноз дав журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, що новий міністр піде цим шляхом - іншого виходу немає. Якщо буде якийсь короткостроковий відкат, я впевнений, що громадянське суспільство далі тиснутиме. Стратегічно ми вже стоїмо на шляху реформ. Головне - це люди. І стара генерація з більшості компаній вже пішла. Нові люди по-новому мислять», - сказав Демчишин.

Міністр нагадав про принцип drag-along, який він пропонує застосувати під час продажу 25% державних акцій ДТЕК.

«Я впевнений, що для того, щоб по-чесному продавати 25%, необхідно вносити зміни до закону, створювати можливість покупцю цих 25% викупити всі 100%. Це дасть можливість реально оцінити ці активи і дасть можливість поточному власнику брати участь у тендері і запропонувати найвищу ціну», - відзначив Демчишин.

А якщо говорити про структуру ринку, то, на думку міністра, тут має попрацювати Антимонопольний комітет.

«Він однозначно має зробити свою роботу, яку вже почав, довести її до кінця, визначити монополіста, підтвердити заходи, яких було вжито через зловживання монопольним становищем. Потім можна приймати рішення, яким чином з цієї ситуації виходити. Це робило багато інших країн, нічого нового я не придумую», - додав Демчишин.

Він підкреслив, що ДТЕК абсолютно очевидно є монополістом і це потрібно визнати за процедурою, передбаченою законодавством.

«Я впевнений, він зловживає своїм становищем, але потрібно просто провести це питання за процедурою», - констатував міністр.

Нагадаємо, холдинг ДТЕК контролюється українським олігархом Рінатом Ахметовим. 25% акцій холдингу належать державі. Компанія контролює понад 70% ринок теплової генерації України.

Демчишин також заявив, що Кабінет міністрів протидіяв його реформам в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-