«Панамагейт» в Австралії: офшором користувались шахраї та екс-посадовці

«Панамагейт» в Австралії: офшором користувались шахраї та екс-посадовці

Укрінформ
Серед найбільш нечесних клієнтів панамської фірми Mossack Fonseca - австралійські податкові злочинці та посадовці, які використовували фінансові послуги фірми для приховування своїх даних та уникнення сплати податків.

Про це повідомляє ABC.

У журналістському розслідуванні ABC наголошується, що з Mossack Fonsecа співпрацювало 77 австралійських клієнтів або їх посередників, 732 австралійські акціонери, містяться дані з 418 паспортів австралійських громадян, зареєстровано понад 1090 компаній, що мають приналежність до Австралії.

Відзначається, що в Австралії не є злочином створення офшорних компаній, однак приховування такої діяльності від австралійської податкової інспекції – незаконне.

Серед найвідоміших фігурантів «панамських документів» колишній опальний власник видобувної компанії «Cooper Pedy» Максвелл Джон Рід, який нещодавно вийшов на волю після ув’язнення за звинуваченням у 66 епізодах шахрайства. У документах він фігурує з проханням до Mossack Fonseca перемістити $100 млн. Як пояснив АВС сам Рід – йдеться про відсоток за його послуги, а не про поточний рахунок у Mossack Fonseca.

Іншою відомою особою є так званий «бавовняний шахрай» Джон Патрік Гіллеспі – засновник Міжнародного клубу мільйонерів. Коментар у нього не вдалося отримати. Обидві компанії Гіллеспі – International Millionaire's Club та Horseowners Club – нібито ліквідовані, однак, згідно з даними, отриманими внаслідок витікання інформації, його ім’я згадується у багатьох аферах, пов’язаних із перегонами та торгівлею творами мистецтва.

Серед фігурантів «панамських документів» і колишній співробітник Австралійського податкового відомства Воррен Блек, який значиться у документах як власник компанії Wealth Grow International Limited, зареєстрованої на Сейшельських островах у березні 2015. У коментарі АВС Блек заявив, що діяльність його компанії є цілком законною і він вважає звинувачення в ухиленні від податків неправдивими.

Ще один колишній високопосадовець – Мюррей Прістлі – фондовий трейдер, колишній представник Австралійської комісії з цінних паперів та інвестицій (ASIC), яка у 2013 році звільнила його з посади за «нечесну поведінку» та заборонила займатися фінансовими послугами впродовж 3-ох років. Незважаючи на заборону, у панамських документах він фігурує як власник компанії Alpha Holdings Management. Отримати коментар у Мюррея Прістлі журналістам АВС також не вдалося.

Загалом, з 2006 року за податкове шахрайство в Австралії було засуджено 76 осіб, 46 із них потрапило до в'язниці.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів повідомив про велику мережу тіньових грошових переказів, якою послуговувалися і деякі світові лідери. Інформація була оприлюднена 3-4 квітня в рамках масштабного дослідження під назвою "Панамські документи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-